Piletina je uvijek dobra ideja, zar ne? Samo da nije svaki put pripremljena na isti način. I zato vam predlažemo jedno popularno jelo od piletine pripremljeno po receptu omiljenog chefa Johna Gregory-Smitha, oduševio nas je svojom verzijom piletine piccata. U njegovoj je inačici vrlo jednostavna, a sudeći po viđenom, čini se i vrlo sočna. Isprobajte ovaj recept, a ako imate bolji, javite nam se na mail spiza@slobodnadalmacija.hr!
Piletina piccata
Sastojci:
4 otkoštena pileća batka
2 žlice glatkog brašna
2 žlice maslinovog ulja
1 velika ljutika, sitno nasjeckana
4 češnja češnjaka, tanko narezana
1 žlica kapara
100 ml bijelog vina
100 ml temeljca – ¼ kocke
25 g maslaca
½ žličice soka od limuna
šaka nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
Priprema:
Stavite komad papira za pečenje na dasku za rezanje. Na papir položite piletinu pa je prekrijte drugim komadom papira za pečenje i tucite dok se meso ne spljošti na oko pola centimetra debljine.
Pomiješajte brašno s velikim prstohvatom soli i papra pa u tu mješavinu uvaljajte piletinu. Otresite višak pa ispržite meso na zagrijanom ulju dok ne dobije zlatnu boju.
Piletinu izvadite na zagrijane tanjure, a u tavu dodajte ljutiku i češnjak. Dobro promiješajte i kuhajte uz redovito miješanje 3-4 minute dok malo ne porumeni. Dodajte kapare i dobar prstohvat soli i papra. Dobro promiješajte pa ulijte vino, prokuhajte pa dodajte temeljac. Kuhajte dok se umak ne reducira, 3-4 minute.
Maknite s vatre i dodajte maslac. Neprestano miješajte dok ne dobijete sjajni umak. Dodajte limunov sok i peršin i dobro promiješajte. Provjerite začine i dodajte još soli i papra po ukusu. Prelijte preko piletine i odmah poslužite.