
Svi su ludi za mesnim okruglicama, a neki su, vjerovali ili ne, ludi i za onima koje ne sadrže niti gram mesa. Već znate da postoje falafeli, okruglice čiji je osnovni sastojak slanutak, tako popularne da su ozbiljna konkurencija mesnima. A jeste li znali da se jako ukusne okruglice mogu napraviti i od - tikvica? Ovaj će vam recept biti pravo otkriće, a savršen je za podvaliti malo povrća onima koji ga inače izbjegavaju jesti.
U ovoj verziji polpetice se dovršavaju u umaku od rajčice i služe uz tjesteninu, ali vi se možete poigrati kako vam drago pa ih poslužiti uz pire, sa ili bez umaka od rajčice, a također ih možete u spomenutom umaku zapeći u pećnici uz dodatak sira.
Ako želite malo više okusa, ubacite dodatke poput preprženog sezama, dimljene paprike i delikatesnog kvasca, a za poseban dojam u sredinu svake kruglice ubacite kockicu lako topivog sira.
Izbjegavate li pšenicu, dodajte pirovo brašno, a ako ne jedete jaja, poslužite se ovim zamjenama.
Okruglice od tikvica
Sastojci:
120 grama brašna
2 tikvice
2 jaja
2 mlada luka
1 žličica praška za pecivo
začini po želji
sol, papar
ulje za prženje
Umak:
400 g konzervirane rtajčice
1 glavica luka
1/4 vezice peršina
1/2 žličice šećera
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Naribajte tikvice, ostavite ih da odstoje kako bi pustile vodu pa ih dobro ocijedite u čistoj krpi. Začinite ih po želji i dodajte im navedene sastojke i oblikujte okruglice. Ispržite ih na zagrijanom ulju dok ne uhvate lijepu boju.
Za umak prodinstajte nasjeckani luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast i mek. Dodajte ostale sastojke i kuhajte dok se umak ne zgusne i dobije tamniju nijansu.
U umak obacite okruglice, još vrlo kratko prokuhajte na laganoj vatri pa poslužite uz tjesteninu. Po želji prije posluživanja dodajte još sjeckanog svježeg začinskog bilja.