Kupili ste cijelu kokoš na akciji i sad se mislite što biste s njom mogli. Naravno, pečenje je opcija, a nije loša ni juha, no ako želite nešto sasvim posebno, ali malo manje svakodnevno - barem u današnje doba - poslušat ćete naš prijedlog i skuhat ćete žgvacet. Riječ je o skromnom domaćem jelu raskošnog okusa, dostojnog finih restorana. Uobičajen je u Istri, u drugim krajevima nešto manje, a baš se savršen za iskoristiti svaki komad kokoše jer će čak i one pozicije koje svima ne "šmekaju" biti jako ukusne i sočne.
Ako vam nije poznato što je to žgvacet, odgovor je - gulaš, ali ne baš. Priprema se slično gulašu, ali obrnutim redoslijedom jer se najprije prepeče meso a tek se potom doda povrće. Ovakav sistem koristi se u pripremi brojnih poznatih francuskih i talijanskih mesnih specijaliteta pa je moguće da je jelo neobičnog naziva, ali primamljivog mirisa i okusa, nastalo pod utjecajima tih dviju kuhinja. A možda je i autohtono, no tu deilemu prepuštamo stručnjacima, mi krećemo na recept...
Žgvacet
Sastojci:
1 kokoš
450 g rajčice
200 ml bijelog vina
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
1 mrkva
maslinovo ulje
ružmarin, timijan
sol, papar
Priprema:
Razrežite kokoš na komade pa ih prepržite kratko na zagrijanom ulju. Ubacite usitnjeni luk, dodajte sol i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Ubacite usitnjene rajčice (može i konzervirane), ulijte vino i malo vode. Ubacite začine i kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena.
Poslužite uz palentu.