
Prije kojih 40-ak godina na ovim je prostorima bilo jako popularno jelo od krumpira, jaja i kiselog vrhnja koje se nazivalo francuski krumpir. Riječ je o složencu nalik na musaku, samo bez mesnog nadjeva. Kako ne bi bilo "gluvo", dodavali su mu se suhomesnati proizvodi poput pancete, kobasica i šunke, koji bi predivno proželi cijelo jelo svojom aromom dima. Kremasti umak od jaja i vrhnja povezivao bi sve slojeve u cjelinu, čineći jelo dovoljno hranjivim da može poslužiti kao samostalan obrok.
Isprobajte ga, odnosno podsjetite ga se.
Francuski krumpir
Sastojci:
1 kg krumpira
500 ml kiselog vrhnja
200 g pancete ili šunke
4 jaja
malo peršina
sol, papar
Priprema:
Krumpir skuhajte s korom u slanoj vodi. Kad se ohladi, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Jaja posolite i pomiješajte s vrhnjem, a šunku ili pancetu narežite na kockice. Peršin sitno nasjeckajte.
U nauljeni pleh za pečenje slažite red kuhanog krumpira pa red šunke odnosno pancete, dok ne potrošite sastojke. Na kraju sve prelijte smjesom vrhnja i jaja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Gotovo pospite peršinom.