
Mnogi od nas nisu ljubitelji torti s debelim biskvitnim slojem tijesta, zapravo toliko im je tog tijesta preko glave da ciljano traže recepte sa što više kireme, a što manje tijesta. Takvi će uživati u finoj, kremastoj torti koja nema baš ni mrvicu tijesta, bar ne u užem smislu, ali je zato puna osvježavajućeg okusa. Recept za tu nježnu poslasticu dobili smo od zaljubljenika u kuhanje i pečenje iz obitelji Cvetan, koje pratimo na Instagramu Kuhamo s ljubavlju. E pa skuhajte je s ljubavlju i uživajte u jedinstvenoj teksturi za koju je zaslužan pomalo neočekivan, ali od djetinjstva obožavan sastojak.
Griz torta sa šumskim voćem
Sastojci:
1 l mlijeka
50 g šećera
100 g griza
250 g smrznutog šumskog voća
2 žlice vode
2 žlice gustina
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 pudinga od vanilije
75 g margarina
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U 500 ml mlijeka skuhajte 50 g šećera i 100 g griza pa ulijte u kalup od 20 cm i pustite da se ohladi.
250 g smrznutog šumskog voća kuhajte s 2 žlice vode, 2 žlice gustina, 2 žlice šećera i 1 vanilin šećerom dok se ne zgusne pa prelijte preko griza.
Za kremu od vanilije u preostalih 500 ml mlijeka skuhajte dva pudinga od vanilije prema uputi, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi pa dodajte 75 g omekšalog margarina i istučenom slatko vrhnje. Kremu prelijte preko šumskog voća i ohladite u hladnjaku barem dva sata.