StoryEditorOCM
Receptipravi specijalitet

Red mesa, red povrća, red sira: imamo recept za sočnu grčku musaku, ovo zgodno jelo s bogatim umakom baš svi obožavaju!

Piše Spiza SD
27. srpnja 2023. - 13:31

Musaka je jedno od jela koje svi vole, ali ga se mnogi ustručavaju pripremiti jer zahtijeva ponešto kulinarskog angažmana. Kod musake jednostavno nema požurivanja i kuhanja na brzinu. No zato se svaki trenutak uloženog truda isplati. Musaka je izvorno grčko jelo, a premda se kod nas najčešće priprema s krumpirom, originalni recept uključuje i patlidžane. Još je jedan detalj jako bitan za pravu grčku musaku: slojeve mesa, krumpira i patlidžana treba zaliti umakom nalik na bešamel. Taj bogati, kremasti umak za čiju pripremu treba potrošiti nešto vremena jer ga je važno dugo kuhati, osigurat će da musaka ostane sočna i kremasta. Isprobajte ovaj recept i nećete se razočarati.

Grčka musaka

Sastojci:

750 g mljevene junetine ili janjetine
400 g rajčice
5 patlidžana
3 krumpira 
4 žlice maslinovog ulja
2 glavice luka 
2 režnja češnjaka 
2 žlice paste od rajčice
1 žličica šećera
1 čaša crnog vina
1 list lovora
prstohvat cimeta 
sol, papar

Za umak:

900 ml mlijeka
120 g maslaca 
120 g brašna
100 g sira Kefalotyri ili drugog tvrdog sira
2 žumanjka
sol

Priprema:

Patlidžane narežite ih na ploške, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata pa ih ocijedite, posušite i ispržite na dosta ulja (možete ih i ispeći u pećnici pokapane s malo ulja).

Krumpir narežite na ploške debljine oko pola centimetra pa ih ispržite na ulju (ili ispecite). Začinite ih s malo soli.

Za mesni umak zagrijte maslinovo ulje u široj tavi, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso, pa ga tazbijte kuhačom na manje komade. Kad uhvati boju, dodajte češnjak i pastu od rajčice te pirjajte dok češnjak ne zamiriše i omekša. Ulijte crno vino, promiješajte i pričekajte da ispari. Dodajte konzervirane rajčice, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list, sol i papar te pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 30 minuta ili dok većina tekućine ne ispari. 

Za umak otopite maslac na laganoj vatri, dodajte mu brašno uz neprestano miješanje, a kad uhvati boju zalijte toplim mlijekom i dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu kremu. Posudu zatim maknite sa štednjaka i umiješajte žumanjke, sol, papar i većinu naribanog sira (dio ostavite za posipanje). Brzo sve izmiješajte, da se jaja ne zgrudaju. Jednu žlicu umaka dodajte u mesni umak.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Na dno posude za pečenje dimenzija 30X20 centimetara stavite malo ulja pa posložite krumpire, ana njih stavite pola količine patlidžana. Prekrijte ih mesnim umakom pa na to stavite drugi sloj patlidžana, prekrijte ga kremastim umakom i pospite naribanim sirom. Pecite musaku oko sat vremena i pustite je da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se umak stisnuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:56