StoryEditorOCM
Receptisavršenstvo

Raštika i grah su super spoj, ali na ovaj način još ih niste probali. Upalite pećnicu i pripremite se na oduševljenje

Piše Spiza SD
15. svibnja 2023. - 12:47

S obzirom da su se vremenske prilike vratile korak unatrag prema ranoproljetnima, nije na odmet i po pitanju jelovnika napraviti mali izlet u jela sa samog kraja zime. Opet nam se jedu grah s kobasicama, raštika sa suhim mesom i slična jela koja lijepo krijepe i griju, a kad već spominjemo grah i raštiku, jeste li ikad isprobali spoj tih dviju namirnica?

Sasvim sigurno jeste, u gustom varivu i čorbici, možda ste grah zamijenili slanutkom ili svemu tome dodali šaku orza... Ali jeste li ikad probali zapečeni grah s raštikom? Priznajte da zvuči zanimljivo.

Imamo recept, upalite pećnicu i pripremite se na oduševljenje.

Zapečeni grah s raštikom

Sastojci:

300 g raštike
300 g kuhanog bijelog graha
300 g krušnih mrvica
500 ml mlijeka
250 ml vrhnja
125 g pecorina ili parmezana
75 g brašna
75 g maslaca
75 g oraha
1 luk
1 limun
40 g mladog luka
30 g kopra 
25 g peršina
20 g koromača (list)
4 žlice maslinovog ulja
1/8 žličice muškatnog oraščića
sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U zdjelu stavite krušne mrvice i orahe, dodajte četiri žlice maslinova ulja i prstohvat soli pa sve dobro izmiješajte rukama.

Kupusu uklonite središnje žile, a lišće grubo natrgajte. 

Kopar, komorač i mladi luk sitno nasjeckajte. Luk sitno nasjeckajte.

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte poklopljeno desetak minuta uz povremeno miješanje dok ne omekša i postane proziran. Dodajte brašno i lagano ga pržite uz miješanje minutu-dvije. Maknite s vatre, postupno dodajte mlijeko, dobro promiješajte između svakog dodavanja. Vratite tavu na srednje jaku vatru i pustite da lagano kuha, neprestano miješajući dok se zgusne. U umak dodajte vrhnje i 75 g naribanog sira pa kuhajte dok se sir ne otopi. Maknite s vatre, dodajte začinsko bilje, sol, papar i muškat pa promiješajte.

Dodajte raštiku i grah, dobro promiješajte pa ulijte u posudu koja može u pećnicu. Zagladite površinu i prekrijte je krušnim mrvicama i preostalim sirom. Pecite 45 do 50 minuta dok mrvice ne porumene i ne zapeku se.

Peršin sitno nasjeckajte i pomiješajte s limunovom koricom. Polovicu smjese pospite po gotovom jelu, ostatak poslužite u zdjelici sa strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 13:49