
Beskvasni kruh zdravija je varijanta od običnog, a osim toga što je dobar za probavu i kardiovaskularni sustav, pun je vitamina B, kalija i magnezija. Uz to, ovaj kruh može se jesti čak dva tjedna i sadrži znatno manje kalorija od svoje alternative.
Ovaj proizvod može imati sve sastojke kao i standardni kruh - osim kvasca, što ga čini gušćim i težim.
Iako ga možete kupiti u gotovo svakoj prodavaonici, beskvasni kruh priprema se jako jednostavno, a uvijek je bolje znati koji se točno sastojci nalaze u namirnicama koje konzumiramo.
Kruh bez kvasca
Sastojci:
450 grama brašna (po mogućnosti nekog zdravijeg)
500 mililitara vode
dvije žlice praška za pecivo
dvije žlice ulja (suncokretovog ili maslinovog)
jedna žlica soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijusovih stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke i postupno im dodajte mokre pa rukom zamijesite tijesto. Vodu dozirajte po potrebi.
Premjestite tijesto u kalup i stavite ga da se peče 40 do 50 minuta.
U beskvasni kruh možete dodati i sjemenke, koje možete posuti ili umiješati i jogurt (tako da ga umiješate u mokre sastojke). Ako dodajete mliječne proizvode - nemojte koristiti mineralnu vodu. Kruh prije pečenja možete premazati maslinovim uljem i dodati mu sol i ružmarin.