StoryEditorOCM
Receptimirisno i fino

Prhki štrudel s neodoljivim punjenjem po receptu splitske meštrovice od kužine: ovo je slastica koju ćemo stalno peći!

Piše Spiza SD
6. lipnja 2023. - 19:05

Što kažete na jedan lijepi domaći štrudel od prhkog tijesta? Baš takav smo pronašli na profilu prave meštrovice, a ono što je iskoristila za nadjev natjeralo nam je vodu na usta.

Anka Slišković na svom je Instagramu podijelila fotografiju neodoljivog štrudela s makom i višnjama, a mi smo je malo izgnjavili da nam otkrije detalje. Uz smijeh nam je priznala da je nadjev radila "odokativno", ali uspjela nam je rekonstruirati njegovu pripremu. Jedva čekamo isprobati štrudel prema Ankinim uputama, a isto savjetujemo i vama.

 

Prhki štrudel

Sastojci:

130 g glatkog brašna
130g oštrog brašna
130g masla
130 g šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja 
prstohvat soli

Nadjev:

100 g maka
3-4 žlice šećera
1 vanilin šećer
malo vrelog mlijeka
višnje
1 limun
cimet
rum
tonka

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Dobit ćete ga dovoljno za dvije štruce.

Za nadjev mak prelijte vrelim mljekom, dodajte šećer i vanilin šećer, zatim naribanu koricu limuna, cimet i tonku. Višnjama također dodajte malo šećera i spomenutih začina. S količinom šćera ne treba pretjerivati jer ga ima u tijestu, a i gotovi štrudel ćete na kraju posuti šećerom u prahu.

Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm. Na razvaljano tijesto rasporedite malo nadjeva s makom, pa s malim razmakom posložite red višanja i zarolajte prvi štrudel. Isto ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva pa štruce pecite u pećnici zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:55