Što kažete na jedan dobar, moćan toč, predivno gust i aromatičan? Nama se ideja baš sviđa, a dobili smo je od Splićanke čijim preporukama, kad je riječ o kužinavanju, itekako vjerujemo. Sam pogled na fotografiju obkavljenu na njenom Instagramu izazvao nam je želju da sjednemo za stol i obidvamo, a evo nije ni podne...
Splićanka koju spominjemo je Tonka Petričević, Instagram o kojem je riječ je Tonka reci ručak, a toč je mesni i to od veprovine. Može li bolje? Teško. Tonka nam je ustupila recept i jedva ga čekamo isprobati, a isto predlažemo i vama.
Pa evo što nam Tonka savjetuje, obratite pažnju na caku za omekšavanje divljači, vrijedi je zapamtiti.
Vepar u aromatičnom umaku
Meso odvojite od kosti i očistite, posolite i popaprite. Smjestite u posudu, premažite senfom i zalijte mineralnom gaziranom vodom. Možete dodati i malo češnjaka u prahu i začinsko bilje (lovor, ružmarin).
Posudu s mesom u marinadi ostavite preko noći u frižideru. Meso narežite na manje komade.
U tavi na malo ulja pirjajte sitno nasjeckanu kapulu. Nakon par minuta dodajte nasjeckanu mrkvu i celer, a kasnije i malo luka. Stavite i komadiće mesa u tavu, pirjajte dok ne dobije boju, pa dodajte malo koncentrata rajčice i podlijte temeljcem. Tekućina treba taman pokriti meso. Dodajte i lovorov list.
Nastavite kuhati barem još oko 2 sata - što duže, to bolje. Povremeno podlijte vrućim temeljcem, uz miješanje. Pri kraju kuhanja ulijte malo crnog vina i dodajte nasjeckani peršin. Pustite da vino ispari. Na kraju umiješajte žlicu do dvije džema od šljiva, dodajte malo suhih šljiva i brusnica. Ako se umak nije zgusnuo, možete još malo kuhati. Probajte okus i po potrebi dodajte još malo začina (muškatni oraščić, čili, sol, papar i dr.).