
Ako ste raspoloženi za polpete ili burgere, to ne znači da vam je jedini izbor meso. Jako dobre polpete možete napraviti i uz pomoć sasvim običnih tikvica, osobito ako ih udružite sa slanutkom. Slanutak je zdrav i jamči vitkost, a ako se odlučite za ovaj recept, polpete neće biti masne, ali će biti tako ukusne da ih možete jesti čak i u sendviču. Dodajte malo salate i namaz po želji i guštat ćete.
Poplete od tikvica i slanutka
Sastojci:
400 g konterviranog slanutka
40 g cheddar ili drugog pikantnog sira
1 tikvica
1 jaje
začini po želji
krušne mrvice po potrebi
sol
Priprema:
Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite da puste višak tekućine. Slanutak ocijedite (malo vode sačuvajte) i usitnite u blenderu, a sir naribajte.
Ocijedite tikvice od vode koju su pustile pa ih pomiješajte sa slanutkom, sirom i jajem, dodajte još malo soli i začine te onoliko krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesu možete oblikovati. Ako se raspadaju, dodajte im malo vode iz konzerve slanutka.
Oblikujte polpete, uvaljajte ih u krušne mrvice pa ih stavite na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite ih 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Ako vam ne smeta masnoća, možete ih i ispržiti na malo ulja.