Volite li otkrivati nove načine za pripremu dobro poznatih, omiljenih jela, mogao bi vam se svidjeti recept za pikantnu salatu od kupusa kojoj posebnu notu daje pomalo neočekivan dodatak, dok se za finu dozu ljutine brinu mladi luk, češnjak, đumbir i gochujang, poznata korejska pasta od čilija (koju u nedostatku možete zamijeniti tabascom, ljutim ajvarom ili ljutim kečapom).
Pikantna salata od kupusa
Sastojci:
225 g tanko narezanog glavatog kupusa (ljubičastog ili zelenog)
2 stabljike mladog luka
1 velika mrkva
1/2 velike jabuke
2 češnja češnjaka
2,5 cm velik komad svježeg đumbira
22 ml rižinog octa
1 žličica sezamovog ulja
1/2 žličice javorovog sirupa
2-4 žličice gochujanga
sol
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte narezani kupus i sol pa smjesu masirajte 2-3 minute dok kupus ne počne otpuštati vodu. Dodajte naribanu mrkvu, naribanu jabuku i nasjeckani mladi luk pa sve dobro promiješajte.
Za preljev pomiješajte protisnuti ili naribani češnjak, naribani đumbir, rižin ocat, sezamovo ulje, javorov sirup i gochujang. Kušajte i prilagodite prema potrebi, dodajući više rižinog octa za svježiji okus, javorovog sirupa za slatkoću, gochujanga za ljutinu ili soli za ukupnu ravnotežu okusa.
Poslužite odmah ili čuvajte u hladanjku do dva dana.