U kulinarstvu trendovi dolaze i prolaze, baš kao i u svemu drugome, no neka jela ostaju klasici. Jedno od takvih je i slavni francuski sendvič koji spaja zapečeni kruh, sir i šunku, poznat pod nazivom croque monsieur, u prijevodu "gospodin hrskavi zalogaj". Ako se pitate po čemu je taj njihov sendvič bolji od običnog sendviča sa sirom i šunkom, najbolje će vam to objasniti pogled na recept. Shvatit ćete zašto je croque monsieur po mnogima najbolji sendvič na svijetu.
Croque monsieur
Sastojci
8 kriški kruha
200 g Gruyère sira
200 g šunke
40 g maslaca
40 g brašna
400 ml mlijeka
2 žlice Dijon senfa
sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte uz miješanje oko 3 minute. Ulijte mlijeko i dobro umutite da se ne stvore grudice. Pojačajte vatru i ostavite da lagano kuha nekoliko minuta. Maknite s vatre, umiješajte senf i pola količine sira. Po potrebi dodajte soli.
Poredajte kruh na lim za pečenje pa 4 kriške premažite umakom i preko toga naribajte pola količine preostalog Gruyèrea. Preko sira poslažite šunku i poklopite ostatkom kruha. Lagano pritisnite, zatim namažite preostalim umakom i završite ribanjem preostalog sira.
Pecite dok se sir ne otopi, a sendviči porumene.