
Već neko vrijeme svi su opsjednuti receptom za penne alla vodka, odnosno tjesteninu s umakom od rajčice u koji je dodano i malo votke i taman kad smo se navikli na tu ideju stiže nova pošast: ricotta penne alla vodka, odnosno to isto ali s ricottom povrh svega. Zašto bi netko dodao ricottu u to jelo možda se pita netko bez puno mašte i ljubavi prema siru. Odgovor je jasan sam po sebi, ali ćemo ga svejedno navesti za goreposmenute: zato što dodatak ricotte čini ovo jelo kremastijim i još boljim. Ne vjerujete? Provjerite uz ovaj recept koji je na glasu kao najbolji recept za to jelo.
Ricotta Penne Alla Vodka
Sastojci
800 g konzerviranih rajčica (po mogućnosti sorte San Marzano)
500 g penna
130 g ricotte
120 g pancete
75 g parmezana
70 ml votke
4 češnja češnjaka
1 ljutika
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica krupno nasjeckanog bosiljka
1 ½ žličice soli
1 žličica pahuljica crvene paprike
½ žličice papra
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte žlicu ulja, dodajte usitnjeni češnjak i ljutiku te pancetu narezanu na kockice. Kuhajte oko 5 minuta ili dok luk ne postane proziran, a panceta prozirna. Izvadite iz posude i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte rajčice i pustite ih da se kuhaju 10 minuta. Dodajte votku, sol, papar i pahuljice crvene paprike i ostavite kuhati još 10-15 minuta.
Štapnim mikserom ili blenderom miksajte rajčice dok ne dobijete pire. Vratite da se lagano kuha na srednjoj vatri.
Polako počnite dodavati malo po malo ricotte i parmezana i dobro miješajte dok se sav sir ne sjedini. Dodajte pancetu, češnjak, mješavinu ljutike i bosiljak, vratite da lagano kuha.
Skuhajte penne al dente u loncu s vodom. Kad su gotove, dodajte ih u umak i dobro promiješajte. Prije posluživanja ukrasite parmezanom i bosiljkom.