StoryEditorOCM
Receptispecijalitet

Ovakve slane trokute još niste probali: pikantni su i slasni, a gotovi za 20 minuta. Ispecite ih i ponesite za marendu

Piše Spiza SD
17. svibnja 2023. - 07:05

Sjećate li se slanih trokuta koje smo svi voljeli jesti za marendu? Bili su predivno lisnati i hrskavi, s jednostavnim slanim nadjevom od sira, a mnogima su bili puno draža školska užina od krafni i sličnih slatkarija... Sad kad smo vas na njih podsjetili, nudimo vam recept za jelo koje tek na prvu podsjeća na slane trokute - slano je, sadrži sir i trokutastog je oblika - no zapravo je riječ o marokanskom specijalitetu po nazivu briouat u koji pored svježeg sira idu i fini začini, dok se umjesto lisnatog tijesta koriste kore za savijaču. Za čas su gotovi, pripremite ih i ponesite koji za marendu, moguće je da ćete ih zavoljeti baš kao što ste nekoć voljeli slane trokute...

Briouat

Sastojci:

225 g svježeg sira
1 jaje + 1 žumanjak
1 žličica nasjeckanog korijandra
1/8 žličice za‘atara
kore za savijaču
ulje za prženje
sjemenke sezama
sol

Priprema:

Pomiješajte sir, jaje, za‘atar i korijander (alternativno: sušeni origano i svježi peršin), po potrebi dodajte soli.

Razmotajte nekoliko listova tijesta pa ih izrežite na trake, široke oko 7,5 cm.

Stavite po 1 žlicu nadjeva od sira na kraj svake trake najbliži vama. Preklopite da dobijete trokut, pa opet okrenite da formirate drugi trokut i tako do kraja. Premažite razmućenim žumanjkom i položite tako da trokutić leži na slobodnom kraju. Ponovite s preostalim nadjevom i tijestom.

Zagrijte ulje za prženje pa ispecite trokute s obje strane dok ne porumene. Vadite ih na upijajući papir i posipajte sezamom, po želji i pokapajte medom.

Možete ih također ispeći u pećnici, samo ih poredajte na lim obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom, pospite sezamom, poprskajte uljem i pecite na 180 stupnjeva dok ne uhvate lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:38