StoryEditorOCM
Receptimažite i uživajte

Omiljeni pikantni namaz baš je lako pripremiti: obožavan je još od doba Austro-Ugarske, predivno obogaćuje jela i sendviče

Piše Spiza SD
12. svibnja 2023. - 12:10

Ljubiteljima pikantnih namaza sigurno je poznat liptauer, sirni namaz začinjen crvenom paprikom, češnjakom i vlascem, a svima onima koji ga još nisu probali preporučujemo da to isprave - i to domaćim. Osnova ovog specijaliteta iz mjesta Liptov u Slovačkoj, koji je slavu tekao još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, je svježi sir, izvorno ovčji, no danas se priprema i od krem sira.

Pokušali smo pronaći izvorni recept, no sve što smo uspjeli naći su napomene kako se liptauer nekoć pravio od bijelog mazivog sira, vlasca i paprike, a podatak o količini nemamo, osim detalja da se otprilike jedna trećina "tradicionalnog" liptauera sastoji od bryndze, ovčjeg sira. Uobičajeni začini uključuju svježi peršin i cijele (ili mljevene) sjemenke kima te puno slatke crvene paprike.

Upravo je paprika zaslužna za pepoznatljivu crvenu boju ovog namaza, a okus dodatno podižu luk, češnjak, senf, kim i kiselkasti dodaci poput ukiseljenih krastavaca ili kapara. Neki vole dodati i slane inćune ili srdele, no nekako smo skeptični koliko su kapari i slane srdele bili poznati u sjevernoj Slovačkoj u doba Austro-Ugarske.

No, ako se vama više svidi verzija sa srdelama i kaparama, samo naprijed. Kako god da ga smućkate, mažite ga na raženi kruh i krekere, a jako je fin kao dodatak jelima poput pečenih paprika, tikvica i patlidžana.

Liptauer

Sastojci:

250 g kremastog sira 
3 žlice kiselog vrhnja s bar 20% mm
1-2 žlice sjeckanog peršina
2 žličice slatke crvene paprike
vezica vlasca ili 3 mlada luka 
1 žličica senfa
1 režanj češnjaka
1 kiseli krastavac ili žličica kapara
1/2 žličice kima (mljevenog ili u zrnu)
sol

Priprema:

Dobro promiješajte sir i vrhnje pa im dodajte senf, kim, crvenu papriku i sol pa dobro izmiješajte.

Dodajte sitno nasjeckani vlasac ili mladi luk, češnjak, usitnjeni peršin te naribani kiseli krastavac ili sjeckane kapare. Sve dobro izmiješajte pa ohladite prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:34