Ljubiteljima pikantnih namaza sigurno je poznat liptauer, sirni namaz začinjen crvenom paprikom, češnjakom i vlascem, a svima onima koji ga još nisu probali preporučujemo da to isprave - i to domaćim. Osnova ovog specijaliteta iz mjesta Liptov u Slovačkoj, koji je slavu tekao još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, je svježi sir, izvorno ovčji, no danas se priprema i od krem sira.
Pokušali smo pronaći izvorni recept, no sve što smo uspjeli naći su napomene kako se liptauer nekoć pravio od bijelog mazivog sira, vlasca i paprike, a podatak o količini nemamo, osim detalja da se otprilike jedna trećina "tradicionalnog" liptauera sastoji od bryndze, ovčjeg sira. Uobičajeni začini uključuju svježi peršin i cijele (ili mljevene) sjemenke kima te puno slatke crvene paprike.
Upravo je paprika zaslužna za pepoznatljivu crvenu boju ovog namaza, a okus dodatno podižu luk, češnjak, senf, kim i kiselkasti dodaci poput ukiseljenih krastavaca ili kapara. Neki vole dodati i slane inćune ili srdele, no nekako smo skeptični koliko su kapari i slane srdele bili poznati u sjevernoj Slovačkoj u doba Austro-Ugarske.
No, ako se vama više svidi verzija sa srdelama i kaparama, samo naprijed. Kako god da ga smućkate, mažite ga na raženi kruh i krekere, a jako je fin kao dodatak jelima poput pečenih paprika, tikvica i patlidžana.
Liptauer
Sastojci:
250 g kremastog sira
3 žlice kiselog vrhnja s bar 20% mm
1-2 žlice sjeckanog peršina
2 žličice slatke crvene paprike
vezica vlasca ili 3 mlada luka
1 žličica senfa
1 režanj češnjaka
1 kiseli krastavac ili žličica kapara
1/2 žličice kima (mljevenog ili u zrnu)
sol
Priprema:
Dobro promiješajte sir i vrhnje pa im dodajte senf, kim, crvenu papriku i sol pa dobro izmiješajte.
Dodajte sitno nasjeckani vlasac ili mladi luk, češnjak, usitnjeni peršin te naribani kiseli krastavac ili sjeckane kapare. Sve dobro izmiješajte pa ohladite prije posluživanja.