StoryEditorOCM
Recepti‘mrsko‘ povrće

Nevjerojatno su zdrave, a mogu biti jednako ukusne: sve što trebate znati o pripremi prokulica plus tri super recepta

Piše Stil
17. siječnja 2023. - 12:44

Pune su vitamina i vrijednih sastojaka, mogu biti prava kulinarska delikatesa, a na tako su lošem glasu. Prokulice, koje mnogi nazivaju "mrskim" povrćem i uporno ih zaobilaze u širokom luku, trebali bismo jesti što češće jer su sjajan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale poput kalija, mangana, željeza, magnezija, bakra i kalcija te pored toga još i bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...

Malene riznice zdravlja na crnoj su se listi našle potpuno nezasluženo: nisu one krive što ih mnogi od nas ne znaju pravilno pripremiti. Najčešća pogreška koju im činimo na štetu je prekuhavanje, što bi svakako trebalo promijeniti - nutricionisti tvrde da ih je dovoljno kuhati na pari pet minuta ili kratko blanširati. Nakon toga spremne su za konzumaciju, a na nama je da ih uključimo u recepte koji će na najbolji način kompimentirati najbolje note njihovog okusa, maskirajući pritom one manje privlačne.

A mi imamo čak tri takva! Isprobajte ih i uživajte u prokulicama na sasvim novi način - mogle bi vam postati omiljeno povrće.

 

Tjestenina s prokulicama

Sastojci:

200 g tjestenine

100 g pancete narezane na kockice

25 g maslaca

1 ljutika

2 režnja češnjaka

400 g prokulica

50 ml bijelog vina

200 ml vrhnja za kuhanje

1 limun

50 g parmezana

sol, papar

Priprema:

Kratko prokuhajte prokulice u posoljenoj vodi. Skuhajte i tjesteninu, malo vode sačuvajte.

Pancetu pržite dok ne postane hrskava pa izvadite iz tave. Dodajte maslac, otopite ga pa ubacite usitnjenu ljutiku i češnjak te procijeđene prokulice. Pirjajte 6-7 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da proključa minutu, a zatim dodajte vrhnje i miješajte dok se ne sjedini.

Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, promiješajte da postane kremasto i maknite s vatre. Dodajte limunov sok, promiješajte, provjerite okus. Ubacite prokulice i pancetu, promiješajte pa rasporedite po tjestenini.

Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom.

 

Rižot od prokulica

Sastojci:

600 g prokulica

300 g carnaroli ili arborio riže

140 g maslaca

50 g parmezana

1 luk

3 češnja češnjaka

2 grančice kadulje

200 ml bijelog vina

600 ml temeljca

2 žlice ulja

sol, papar

Priprema:

Odvojite 200 g prokulica, ostatak prerežite na pola. Otopite 100 g maslaca pa mu dodajte prepolovljene prokulice i listiće kadulje pa smanjite vatru na laganu. Ostavite ih da se polako kuhaju uz povremeno miješanje

Na zagrijanom ulju prodinstajte luk i češnjak dok ne postanu mekani i prozirni. Dodajte rižu i miješajte dok ne pobijeli. Dodajte bijelo vino i kuhajte miješajući dok se sve ne upije.

Dodajte žlicu toplog temeljca i dobro promiješajte. Tek kad se upije dodajte novu. Kad je riža gotovo skuhana, dodajte joj sitno nasjeckane sirove prokulice, preostali maslac i parmezan te dobro promiješajte. Zatim pažljivo dodajte polovice prokulica skuhane na maslacu, poklopite i maknite s vatre.

Rižoto ostavite da odstoji 5 minuta prije nego što ga poslužite.

 

Prokulice pohane u parmezanu

Sastojci:

500 g prokulica

50 g brašna

50 g krušnih mrvica

50 g ribanog parmezana

1 jaje

1/4 žličice češnjaka u prahu

sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°Celzija, a veliki lim za pečenje premažite uljem. 

Prokulice blanširajte 1 minutu u kipućoj vodi.

Pripremite tri posude za pohanje: u jednu stavite brašno, začinite ga češnjakom, solju i paprom, u drugoj razmutite jaje, a u trećoj pomiješajte mrvice i parmezan.

Ispohajte dobro ocijeđene prokulice i poslažite ih na lim za pečenje. Pecite 10-ak minuta, odnosno dok lijepo ne porumene. Po želji ih umjesto u pećnici možete dovršiti prženjem u ulju. Poslužite ih uz salatu kao samostalan obrok, kao prilog nekom mesnom jelu ili uz neki fini kremasti umak kao grickalicu.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2023 15:20