Pune su vitamina i vrijednih sastojaka, mogu biti prava kulinarska delikatesa, a na tako su lošem glasu. Prokulice, koje mnogi nazivaju "mrskim" povrćem i uporno ih zaobilaze u širokom luku, trebali bismo jesti što češće jer su sjajan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale poput kalija, mangana, željeza, magnezija, bakra i kalcija te pored toga još i bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...
Malene riznice zdravlja na crnoj su se listi našle potpuno nezasluženo: nisu one krive što ih mnogi od nas ne znaju pravilno pripremiti. Najčešća pogreška koju im činimo na štetu je prekuhavanje, što bi svakako trebalo promijeniti - nutricionisti tvrde da ih je dovoljno kuhati na pari pet minuta ili kratko blanširati. Nakon toga spremne su za konzumaciju, a na nama je da ih uključimo u recepte koji će na najbolji način kompimentirati najbolje note njihovog okusa, maskirajući pritom one manje privlačne.
A mi imamo čak tri takva! Isprobajte ih i uživajte u prokulicama na sasvim novi način - mogle bi vam postati omiljeno povrće.
Tjestenina s prokulicama
Sastojci:
200 g tjestenine
100 g pancete narezane na kockice
25 g maslaca
1 ljutika
2 režnja češnjaka
400 g prokulica
50 ml bijelog vina
200 ml vrhnja za kuhanje
1 limun
50 g parmezana
sol, papar
Priprema:
Kratko prokuhajte prokulice u posoljenoj vodi. Skuhajte i tjesteninu, malo vode sačuvajte.
Pancetu pržite dok ne postane hrskava pa izvadite iz tave. Dodajte maslac, otopite ga pa ubacite usitnjenu ljutiku i češnjak te procijeđene prokulice. Pirjajte 6-7 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da proključa minutu, a zatim dodajte vrhnje i miješajte dok se ne sjedini.
Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, promiješajte da postane kremasto i maknite s vatre. Dodajte limunov sok, promiješajte, provjerite okus. Ubacite prokulice i pancetu, promiješajte pa rasporedite po tjestenini.
Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom.
Rižot od prokulica
Sastojci:
600 g prokulica
300 g carnaroli ili arborio riže
140 g maslaca
50 g parmezana
1 luk
3 češnja češnjaka
2 grančice kadulje
200 ml bijelog vina
600 ml temeljca
2 žlice ulja
sol, papar
Priprema:
Odvojite 200 g prokulica, ostatak prerežite na pola. Otopite 100 g maslaca pa mu dodajte prepolovljene prokulice i listiće kadulje pa smanjite vatru na laganu. Ostavite ih da se polako kuhaju uz povremeno miješanje
Na zagrijanom ulju prodinstajte luk i češnjak dok ne postanu mekani i prozirni. Dodajte rižu i miješajte dok ne pobijeli. Dodajte bijelo vino i kuhajte miješajući dok se sve ne upije.
Dodajte žlicu toplog temeljca i dobro promiješajte. Tek kad se upije dodajte novu. Kad je riža gotovo skuhana, dodajte joj sitno nasjeckane sirove prokulice, preostali maslac i parmezan te dobro promiješajte. Zatim pažljivo dodajte polovice prokulica skuhane na maslacu, poklopite i maknite s vatre.
Rižoto ostavite da odstoji 5 minuta prije nego što ga poslužite.
Prokulice pohane u parmezanu
Sastojci:
500 g prokulica
50 g brašna
50 g krušnih mrvica
50 g ribanog parmezana
1 jaje
1/4 žličice češnjaka u prahu
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°Celzija, a veliki lim za pečenje premažite uljem.
Prokulice blanširajte 1 minutu u kipućoj vodi.
Pripremite tri posude za pohanje: u jednu stavite brašno, začinite ga češnjakom, solju i paprom, u drugoj razmutite jaje, a u trećoj pomiješajte mrvice i parmezan.
Ispohajte dobro ocijeđene prokulice i poslažite ih na lim za pečenje. Pecite 10-ak minuta, odnosno dok lijepo ne porumene. Po želji ih umjesto u pećnici možete dovršiti prženjem u ulju. Poslužite ih uz salatu kao samostalan obrok, kao prilog nekom mesnom jelu ili uz neki fini kremasti umak kao grickalicu.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!