
Baš je zanimljivo promatrati kao određena jela ulaze u modu da bi potom iz nje izašla i nakon nekoliko godina ostala u sjećanju samo najvećih zaljubljenika. Nedavno smo vas podsjetili na francuski krumpir, koji je bio ogroman hit prije 30-ak godina, a primjera je još puno - sjetite se samo raznoraznih vrsta sataraša i paprikaša, nadjevenih bublica kojima smo se veselili na dječjim rođendanima, a primjera ima i u modernijoj gastronomiji, poput donedavno svepristunih pjenica i postelja, koje danas malo koga uzbuđuju.
Jedno od jela koja su nekoć bila hit su i punjene palačinke, koje ćete danas rijetko gdje pronaći u ugostiteljskoj ponudi, a nismo sigurni ni priprema li ih tko više i kod kuće. Ako ste ih nekoć voljeli ili ih pak još niste ni stigli zavoljeti, nudimo vam jedan dobar recept.
Pohane palačinke
Sastojci:
500 g brašna
300 g kuhane šunke
200 g polutvrdog sira po izboru
100 g parmezana ili drugog tvrdog sira
200 g sirnog namaza
200 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
150 g krušnih mrvica
2 trokutića topljenog sira
2 jaja
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Od 400 g brašna, 150 ml mlijeka, mineralne vode, jednog jaja i malo soli napravite tijesto za palačinke pa ih ispecite na malo ulja.
Pripremite nadjev tako što ćete pomiješati sjeckanu šunku, naribani sir, parmezan, krem sir i sir u trokutićima te im dodati sjeckani peršin i malo papra.
Nadjevom napunite palačinke. Pazite kad ih motate, dobro zataknite krajeve kako nadjev ne bi iscurio prilikom prženja.
Zamotane palačinke ispohajte: uvaljajte ih u preostalo brašno, jaje razmućeno s malo vode ili mlijeka te krušne mrvice. Pržite u dovoljno ulja da prekriva palačinku do polovice te ih poslužite uz zelenu salatu i tartar umak.