StoryEditorOCM
Receptipuno vitamina

Ne bacajte lišće cvjetače, zdravo je i vrlo ukusno. Uz samo dva dodatka za čas ćete ga pretvoriti u jako fino jelo

Piše Spiza SD
26. travnja 2023. - 07:05

Stalno slušamo kako je šteta bacati hranu, a i dalje to uporno radimo, čak i kada toga nismo svjesni. Jedan od primjera je lišće rotkvice, koje redovito završi u smeću, umjesto da ga dodamo salatama ili iskoristimo u pestu (evo vam recept). Drugi, jednako dobar primjer je lišče cvjetače, koje uopće ne doživljavamo kao jestivi dio tog povrća.

A jestivo je, još itekako. Okusom podsjeća na mladi kupus, a u nutritivnom je smislu jako vrijedno kao dobar izvor dijetalnih vlakana, željeza, esencijalnih masnih kiselina, kalija, kalcija, beta-karotena, folne kiseline i antioksidansa.

image
Soleil Noir/Photononstop Via Afp

Lišće se priprema sasvim jednostavno i na puno načina: može se skuhati zajedno s bijelim dijelom kaula ili odvojeno, može se ubaciti u povrtne juhe, a dok je mlado dobro je i u salatama. Ako mu je peteljka previše zadebljala, uklonite je ili cijeli list sitno nasjeckajte.

Jedan jako dobar način za iskoristiti lišće cvjetače je ukusno gusto varivo koje funkcionira kao samostalno jelo ili kao prilog.

 

Varivo od lišća cvjetače

Sastojci:

1 kg lišća cvjetače
60 ml maslinovog ulja ili maslaca
40 g brašna
2 žlice vrhnja
sol, papar

Priprema:

Lišće dobro ošperite i skuhajte u posoljenoj vodi. Narežite ga ili usotnite mikeseom i ratzrijedite vodom u kojoj se kuhalo.

Na ulju ili maslacu napravite laganu zapršku od dvije žlice brašna pa joj dodajte usitnjeno lišće i kuhajte dok se ne zgusne. Ako želite rjeđe varivo, dodajte još vode od kuhanja ili malo mlijeka.

Na kraju dodajte vrhnje te soli i papra po ukusu pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:57