StoryEditorOCM
Receptiužitak s gradela

Najslasnija piletina s grila krije se u - lepinji. Ovaj je specijalitet pun raskošnih okusa, a meso je jako sočno i meko

Piše Spiza SD
24. svibnja 2023. - 11:10

Piletina se, kao što je poznato, "ljubi" s limunom, a sjajno se slaže i s umakom od jogurta i krastavaca, osobito kad je riječ o piletini s grila. Zvuči li vam kojim slučajem poznato ova kombinacija? Možda ste je već negdje vidjeli, a moguće da ste je i kušali: riječ je o specijalitetu poznatom kao souvlaki.

Souvlaki je u Grčkoj popularna ulična hrana koja se sastoji od mariniranog mesa pečenog na žaru, upotpunjenog kremastim tzatziki umakom i povrćem te posluženog unutar tople lepinje. Souvlaki se može napraviti od svinjetine, piletine, janjetine ili govedine, a mi vam ovog puta predlažemo recept za souvlaki od piletine.

Napominjemo kako neki u souvlaki, osobito u streetfood verziji, vole dodati i pržene krumpiriće, ali tu odluku ostavljamo vašoj savjesti. Što se tiče lepinja, možete se poslužiti klasičnim somunima koje ćete prije punjenja prerezati i kratko grilati pa zatim složiti kao klasičan sendvič, a možete se poslužiti i pita kruhom koji ne treba prerezati jer se u ovom jelu koristi slično kao wrap.

Souvlaki od piletine

Sastojci:

1200 g piletine bez kosti 
3 režnja češnjaka
2 limuna
3 žlice maslinova ulja
1 žlica sušenog origana
1 žličica meda
3/4 žličice soli
1/2 žličice papra

Dodatno:

povrće po izboru
tzatziki umak
tanke lepinje

Priprema:

Sitno naribajte češnjak i koricu 1 limuna, a iz oba limuna iscijedite sok. Dodajte ostale sastojke (osim mesa) i dobro promiješajte. Stavite ih u vrećicu sa zip zatvaračem pa ubacite i meso narezano na komade. Dobro zatvorite i pustite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 3 sata.

Namočite štapiće za ražnjiće, na njih nabodite meso i pecite na roštilju. Kad se meso odlijepi od rešetki, okrenite ražnjiće i pecite još 4-5 minuta. Dok se meso peče, narežite povrće koje ćete koristiti (rajčicu, luk, krastavce...) pa ga poslažite po pladnju i blago posolite.

Kad je meso gotovo, na grilu kratko prepecite lepinje pa ih nadjenite piletinom, povrćem i tzatziki umakom koji ćete lako i sami napraviti ako ne nabavite kupovni: na krupno naribajte krastavac, malo ga pustite da se ocijedi, dodajte mu sol, papr i naribani češnjak pa sve ubacite u grčki jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:21