StoryEditorOCM
Slanostoljetna receptura

Najpoznatiji recept s prezdravim povrćem koje ne jedemo koliko bismo trebali. Kao nadahnuće poslužila je mamina juha...

Piše T. S. M.
16. veljače 2024. - 11:31

Poriluk je jako zdrav, a relativno povoljan, no mnogima nije drag. Smetaju im, žale se, pomalo sluzava i vlaknasta tekstura, ne sviđa im se kako miriše... Takvi samo još nisu probali dobru krem juhu od poriluka, a jedna od najboljih je Vichyssoise, poznata juha od poriluka, krumpira i luka koja ime nosi po francuskom gradu Vichyju, unatoč tome što je nastala u - New Yorku.

Recept za ovu danas svjetski poznatu juuhu izumio je u prvoj četvrtini 20. stoljeća Louis Diat, kuhar rođen u Francuskoj koji je radio kao glavni kuhar hotela Ritz-Carlton u New Yorku od njegovog otvaranja 1911. pa sve do 1951. godine. O svom najpoznatijem jelu pisao je u svojim memoarima.

image
Shutterstock

"Pretpostavljam da bi neki od gurmana koji bi je naručili bili jako iznenađeni kada bi saznali za njeno skromno podrijetlo kao jednostavne juhe od poriluka i krumpira koju je kuhala moja majka. Razmišljajući jednog dana o idejama za novu hladnu juhu, sjetio sam se kako je maman hladila našu juhu za doručak, u toplo jutro, dodajući joj hladno mlijeko. Šalica vrhnja, dodatno pasiranje i malo vlasca, i eto, dobio sam svoju novu juhu. Svoju sam verziju mamine juhe nazvao po Vichyju, poznatom lječilištu koje se nalazi ni trideset milja od našeg doma u Bourbonnaisu, kao počast finoj kuhinji regije." napisao je chef Diat.

Izvorni recept doživjeo je određene preporuke pa se ova juha danas više ne služi samo kao hladno, nego i kao toplo jelo, a neki kuhari umjesto kuhanja u mlijeku pribjegavaju korištenju povrtnih temeljaca. Varijacija je više, a mi vam donosimo jednu jako dobru.

image
Shutterstock

Juha Vichyssoise

Sastojci:

500 g krumpira
60 g maslaca
1 l juhe od povrća ili pileće juhe
120 ml slatkog vrhnja
​3 velika poriluka
1 mladi luk ili malo vlasca
naribani parmezan ili pecorino
sol, papar

Priprema:

Očistite poriluk i skinite mu tamnozeleni dio pa ga sačuvajte za neko drugo jelo, a ostatak prepolovite po dužini, provjerite im ali zemlje i kamenčića pa narežite na polumjesece. 

Otopite maslac, dodajte poriluk pa ga pirjajte, često miješajući, dok malo ne omekša, otprilike 7-8 minuta.

Dodajte juhu, krumpir i sol pa pustite da se lagano kuha dok krumpir ne omekša, zatim maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

Radeći u serijama ovisno od veličine vašeg blendera, blendajte smjesu dok ne postane glatka pa je pustite da se ohladi. Dodajte joj vrhnje, promiješajte, podijelite u tanjure i poslužite posutu ribanim sirom i nasjeckanim mladim lukom ili vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:24