Volite li kremaste čokoladne slastice, svidjet će vam se recept koji smo nabavili od pravog meštra za slatko i slano. U ovu smo se ljepoticu s tri vrste čokolade zaljubili na profilu Mile Butorca, kojeg na Instagramu pratimo na profilu hungry_mile. Već prvi pogled na video bio je obećavajući, a tek kad smo vidjeli ostatak...
Nije bilo druge nego zamoliti Milu da nam otkrije recept kako bismo ga podijelili s vama. Uživajte u slastici za koju Mile tvrdi da je najkremastija i najčokoladnija, a mi nemamo razloga da mu protuslovimo. Slijedi recept, a u nastavku ćete vidjeti i video koji nas je oborio s nogu.
Ombre torta
Sastojci:
(za tortu promjera 22 - 24 cm)
Za biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
50 g oštrog brašna
30 g kakaa
60 g mljevenih badema
40 g otopljenog maslaca
Mousse od tamne/mliječne/bijele čokolade
po 150 g tamne, mliječne i bijele čokolade
2 lista želatine za svaki (ukupno 6)
po 75 ml mlijeka za svaki (ukupno 225 ml)
225 ml vrhnja za šlag (675 ml)
Priprema:
Pripremite kalup i obložite ga papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200°C.
Izmiksajte bjelanjke s malo soli i 50 g šećera u srednje čvrst snijeg. Žumanjke i preostalih 50 g šećera miješajte pjenjačom par minuta, dok ne posvijetle.
Žumanjcima dodajte dio snijega i ručno miješajte te postepeno dodajte i preostali dio.
Pomiješajte brašno, kakao i mljevene bademe pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio mješavine i dio otopljenog maslaca. Miješajte lopaticom, dodajte preostalo i sve nježno promiješajte. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 10 minuta na 200°C.
Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na papir za pečenje, a papir na kojem se pekao pažljivo uklonite.
Mousseve radite jedan po jedan, svi se rade isto:
2 lista želatine stavite u malo vode i pustite 5 minuta. Čokoladu otopite na pari, a mlijeko zagrijte do vrenja. U toplom mlijeku otopite želatina pa ulijte u čokoladu, dobro promiješajte i ostavite da se prohladi do sobne temperature. Vrhnje umutite u mekani šlag pa u njega dodajte mješavinu s čokoladom i dobro promiješajte.
Ohlađeni biskvit prebacite na tanjur za posluživanje oko njega postavite obruč pa po njemu izlijte prvi mousse te stavite u hladnjak da se stisne. Ponovite postupak s preostala dva moussea, svaki se treba malo stisnuti prije nego ulijete sljedeći.
Prije serviranja ostavite u hladnjaku preko noći da se dobro stisne. Pospite kakaom ili ukrasite čokoladom.