StoryEditorOCM
Receptislasno i hrskavo

Najbolji pečeni krumpiri ikad: isprobali smo recept koji je sve zaludio, više ih ne pečemo bez ovog dodatka!

Piše Tea Sumić Miletić
23. travnja 2023. - 12:37

Na TikToku, kad je riječ o kuhanju i hrani, zaista možete vidjeti svakojakih stvari, a dobar dio toga graniči s apsurdom. Još veći je u čak goroj kategoriju. Ali da se pronaći ideja tako dobrih da nam, kako se to na TikToku često ističe "mijenjaju sve". Jedan od takvih trikova je recept za krumpire s jednim posebnim dodatkom zahvaljujući kojem su nevjerojatno slasni i hrskavi. 

Priznat ću vam da sam sličnih recepata isprobala već nekoliko i već sam usvojila "cake" poput prethodnog kratkog kuhanja, gnječenja krumpira dnom čaše i dodavanja par kapi limuna, stvarno pale i baš mi se sviđa rezultat, no nekako sam se ustručavala ove ideje, prvenstveno zbog toga što me bilo strah da će se taj famozni dodatak tijekom pečenja pretvoriti u nešto gumasto i gorko. Međutim, mamile su me sve te snimke na kojima TikTokeri tako bezobrazno uživaju u krumpirima pečenim po ovom receptu. Evo, pogledajte samo ovu snimku.

@poppycooks The viral parmesan-crusted crispy potatoes… incredible! ? og recipe @Dan O #potato #potatotiktok #potatok #crispy ♬ Good Vibes (Instrumental) - Ellen Once Again

Kako ste iz videa mogli zaključiti, posebni dodatak je sasvim običan parmezan. Djevojka sa snimke recept je još malo usavršila - nikakvo čudo jer na TikToku slovi za "kraljicu pečenih krumpira" - pa je parmezan s češnjakom i uljem povezala u pastu, no većina recepata za krumpire s koricom od parmezana podrazumijeva jednostavniji postupak. 

Prema viralnom receptu, krumpire prije pečenja treba umočiti u ribani parmezan i položiti ih tom umočenom stranom prema dolje. Upravo sam tako i ja postupila u svom malom eksperimentu, ali sam baš poput "kraljice" svoje krumpire najprije malo prokuhala. Kako je bila riječ o mladim krumpirima, ostavila sam ih u kori (dobro opranoj i očetkanoj da ne se ne bi provukla koja mrvica zemlje).

image
Privatni album

Negdje na pola pečenja ja sam svoje još i spljoštila dnom čaše, jer baš mi se sviđa kako od tog surovog postupka dobiju dodatnu dozu hrskavosti, a dodala sam im, kao što vidite na slici i malo pancete (jer, panceta...).

image
Privatni album

Vratila sam ih u pećnicu i strepila što će biti kad zagrizem, hoće li parmezan biti gorak ako izgori. Izgorio nije, ali dao sasvim novu dimenziju hrskavosti je i to još kako. Ovaj TikTok savjet definitivno usvajam, a vama preporučujem da ga barem isprobate.

image
Privatni album

Krumpir s koricom od parmezana

Sastojci:

800 g mladog krumpira
75 g ribanog parmezana
maslinovo ulje
začini po želji
sol, papar

Priprema:

Krumpir dobro očetkajte pod mlazom vode pa ga prokuhajte dok nije napola gotov. Prepolovite ga, malo ga nauljite izačinite po želji. Svaku polovicu krumpira premazanom stranom umočite u parmezan pa ga tom istom stranom prema dolje položite u posudu za pečenje. Dodajte još malo ulja, po želji koju grančicu ružmarina i malo pancete.

Pecite sve dvadesetak minuta na 200 stupnjeva pa po želji krumpir malo zgnječite dnom čaše i vratite u pećnicu da se peče dok vam nije ispečen po guštu. Zadnjih desetak minuta temperaturu možete i povećati, ako volite jako hrskavo.

Gotov je kad je iznutra mekan, a izvana jako hrskav, dok mu je na dnu čipka od parmezana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:24