
Kakve god neobične kolače isprobali, uvijek se volimo vratiti klasici: dobrom, sočnom biskvitu prekrivenom ukusnom, bogatom kremom. Ta kombinacija rijetko kada razočara. Upravo je takav kolač zbog kojeg nam rastu zazubice, a za njega je zaslužna blogerica Tamara koju pratimo na Instagramu kitchen_diaries.hr. Posebnost mu daje jedan poprilično neočekivan dodatak kremi, koji sve skupa čini još kremastijim, ali i zdravijim.
Čoko-bananita
Sastojci:
Biskvit:
2 jaja
pola vrećice praška za pecivo
10 g (prosijanog) kakaa
60 g (prosijanog) glatkog brašna
60 g šećera
40 ml ulja
60 ml mlijeka
Preljev:
50 ml toplog mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
Krema:
500 g banana (zrelih, ali ne prezrelih)
300 g mliječne čokolade
400 ml slatkog vrhnja
2 kremfixa
Dekoracija:
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjesnasto izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte ulje i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Dodajte prosijane suhe sastojke (kakao, brašno, prašak za pecivo) i izmiješajte. Pecite u kalupu promjera 18 cm, na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
Kad se malo ohladi, biskvit prelijte toplim mlijekom u koje ste dodali vanilin šećer. Ostavite biskvit u kalupu.
Za kremu izblendajte banane pa ih zajedno s kremfixom dodajte u vrhnje i izmiksajte. Dodajte otopljenu ohlađenu čokoladu i dobro promiješajte pa stavite kremu na hladni biskvit.
Ukoliko ne volite intezivan okus banane, stavite manje banana u kremu. Kreme ispadne jako puno pa je torta visoka. Ako vam to ne odgovara, slobodno smanjite sastojke za trećinu.
Na kraju izmiksajte 100 ml vrhnja i premažite šlagom vrh torte te je dobro ohladite.