StoryEditorOCM
Receptibez greške

Kotleti mekani poput pamuka i nevjerojatno sočni: za siguran uspjeh ovog jela zaslužan je fenomenalan kremasti umak

Piše Spiza SD
5. svibnja 2023. - 12:14

Svi vole kotlete. Ako su dobro pripremljeni, jer suhi i tvrdi baš nikome nisu dragi. Jedan jako dobar način za doskočiti toj opasnosti je priprema odrezaka koja uključuje kuhanje kremastom umaku na bazi vina i vrhnja. Nema šanse da će vas ovo jelo razočarati!

Za ovaj recept najbolje je koristiti debele svinjske kotlete bez kostiju, no poslužit će i oni s kosti, samo će im trebati koja minuta duže da budu gotovi. Koristite li, pak, tanke odreske, smanjite vrijeme pečenja koje je navedeno u receptu - najbolje je da je meso još pomaloo ružičasto iznutra u trenutku kad ga ubacite u umak.

I još jedan savjet za kraj: za najbolji uspjeh jela izvadite meso iz hladnjaka 20-ak minuta prije upotrebe.

Mekani kotleti u kremastom umaku

Sastojci:

4 svinjska kotleta bez kostiju
4 žlice maslaca
2 režnja češnjaka
30 g brašna
200 ml vrhnja za kuhanje
200 ml temeljca
100 ml bijelog vina
2 žličica mješavine mediteranskih začina
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice luka u prahu
¼ limuna
grančica svježeg timijana
sol, papar

Priprema:

Pomiješajte brašno, češnjak u prahu, luk u prahu, suhe mediteranske začine, sol i papar pa u tu smjesu dobro uvaljajte odreske. Zagrijte 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa na njemu ispecite kotlete, oko 3-4 minute sa svake strane. Prebacite ih na tanjur i poklopite da ostanu topli.

Tavu vratite na vatru, dodajte 2 žlice maslaca i nasjeckani češnjak te kuhajte 1-2 minute na srednje jakoj vatri. Dodajte preostalu smjesu brašna i začina, promiješajte pa polako podlijte vinom. Kad alkohol ispari dodajte temeljac i vrhnje i kuhajte 2-3 minute da se sve opveže.

Na kraju dodajte sok od limuna i svježi timijan pa vratite kotlete u tavu. Kuhajte još 2-3 minute i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 13:19