
Kupili ste ili ubrali šparoge i želite ih pripremiti što prije?
Ova juha idealan je izbor, puna je vitamina i vlakana, a uz to je i jako ukusna. Pripremili smo vam veganski recept za juhu od šparoga, nakon koje ćete pomesti čitav tanjur.
Juha od šparoga
Sastojci:
500 grama šparoga
biljno ulje ili žlica maslaca
litra temeljca pripremljenog sa šparogama
nekoliko žlica kiselog vrhnja
jedan luk
dva krumpira ili dvije žlice gustina
limunov sok ili aceto krema
svježe grančice bosiljka ili timijana
Priprema:
Očistite šparoge i pripremite temeljac. U temeljcu od šparoga kuhajte dijelove biljke koji se ne jedu: dno stabljike i kožicu koju ste ogulili (ako koristite bijele šparoge).
Na maslacu ili ulju popržiti luk, zažutiti škrobno brašno i dodati malo temeljca te šparoge narezane na komade od otprilike dva centimetra. Vrhove šparogi ostavite za kasnije, jer se skuhaju brže od ostatka. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
Ako umjesto škrobnog brašna koristite krumpir, stavite ga kuhati istovremeno kada i šparoge, bez prženja. Kad su krumpir i šparoge skuhani, izmiksajte ih u kremu i dodajte temeljca po potrebi. Dodajte kiselo vrhnje i dobro ga umiješajte, a zatim dodajte vrhove šparoga i kuhajte još desetak minuta.
Pri posluživanju dodajte malo limunovog soka ili aceto kreme te pospite juhu listićima svježeg bosiljka ili timijana.