
Bliži nam se Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan, a mi imamo ideju za svečani doručak.
Šunka u kruhu svačiji je favorit, odličnog je okusa i jako je jednostavna, a ako već niste - definitivno je morate probati. Ovo se jelo preporučuje pripremiti dan prije, kako bi kruh upio sve sokove od šunke i bio što sočniji i ukusniji.
Šunka u kruhu
Sastojci:
jedan do dva i pol kilograma rolane lopatice ili dimljene šunke
600 grama do jedan kilogram brašna
jedna kocka svježeg kvasca
tri žličice soli
dvije žlice ulja
dva do pet decilitara mlake vode
Priprema:
Razmrvite svježi kvasac u mlakoj vodi i dodajte par žlica brašna. Dobro promiješajte da se sve sjedini, a zatim pokrijte krpom i pustite da se kvasac 15-ak minuta diže na toplom.
U veću posudu uspite pola kilograma glatkog brašna, napravite udubinu na sredini i u nju ulijte dignuti kvasac. Dodajte tri žličice soli, dvije žlice ulja i mlake vode pa zamijesite tijesto. Smjesi postupno dodajte ostatak brašna i onoliko vode koliko je potrebno da tijesto ne bude ni premekano ni tvrdo. Tijesto izmijesite dok ne postane glatko pa ga pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena, dok se ne digne.
Skuhajte šunku u većem loncu, tako da cijela bude prekrivena vodom. Da bi zadržala sočnost, kad je skuhate, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Izvadite šunku iz vode i osušite papirnatim ubrusom, a lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i nauljite. Tijesto premijesite i stavite na premazanu foliju. Razvucite ga po cijeloj dužini lima pa na sredinu stavite šunku.
Šunku omotajte tijestom i pazite da su svi dijelovi prekriveni, pa stisnite tijesto da se ne odvoji od šunke za vrijeme pečenja. Posebnom nauljenom folijom "poklopite" šunku u tijestu. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijusovih stupnjeva, ako imate šunku od jednog kilograma - pecite sat vremena, ako imate šunku od dva kilograma, pecite je dva sata.
Posljednjih 20 minuta uklonite foliju s vrha kruha, kako bi poprimio lijepu boju i koricu. Kada se ispeče, izvadite kruh iz pećnice i pustite da se ohladi. Režite kruh na tanke kriške i poslužite ga s jajima i mladim lukom.