
Što stavljate u krumpir salatu? Krumpir, naravno, zatim možda malo tanko narezanog luka, po mogućnosti ljubičastog, zar ne, i na kraju još i začine, među kojima su ulje, ocat, sol i papar. Jesmo vam pogodili recept? Nikakvo čudo kad je svi takvu najviše volimo.
Da, neki će u salatu od krumpira dodati i malo začinskog bilja, najčešće peršina, neki će ubaciti i malo mljevene slatke paprike, dok će naši susjedi u svoju krumpir salatu s guštom dodati - pečenu papriku. Jer baš je pečena paprika jedan od glavnih sastojaka srpske krumpir salate. Niste čuli za srpsku krumpir salatu? Evo i mi smo je tek otkrili. I zvuči nam super.
Posebno nam se sviđa savjet za još bolji okus, a to je da se salata pripremi dan ranije, kako bi se svi okusi lijepo proželi dok salata stoji u hladnjaku. Savjetuje se, također, da se salata na vrijeme izvadi iz hladnjaka kako bi dostigla sobnu temperaturu jer tada je najbolja.
Srpska krumpir salata
Sastojci
700 g krumpira
5 žlica ulja
3 žlice octa
1 luk
1 režanj češnjaka
1 crvena slatka paprika
1/2 žličice mljevene latke paprike
1/4 žličice šećera
sol, papar
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori pa ga ogulite i narežite. Dok se krumpir kuha, papriku operite, premažite žlicom ulja i ispecite pa je poklopite kako biste ju kasnije lakše ogulili.
Luk narežite na tanke trakice, a češnjak sitno nasjeckajte. Papriku ogulite pa je narežite na šire trakice, potom na manje komade.
Krumpire, papriku i luk stavite u zdjelu.
Pomiješajte preostalo ulje, ocat, nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, šećer, sol i papar pa začinite povrće. Poklopite i pospremite u hladnjak na par sati, a prije posluživanja salatu izvadite bar sat vremena ranije.