StoryEditorOCM

Jeste li čuli za tursku šalšu? Obožavaju je milijuni, kažu da je bolja od talijanske: evo kako se priprema i jede...

Piše Spiza SD
17. rujna 2023. - 11:58

Jeste li znali da i Turci vole šalšu od poma? Da, istina je, samo što oni imaju svoju verziju ovog jela. Nazivaju je ezme i kažu da je bolja od talijanske. Hoćemo li im vjerovati? Najbolje da najprije isprobamo recept... Ali prije toga, idemo provjeriti što je to uopće ezme i kako se točno koristi.

Dakle, ezme znači "usitnjeno", što dobro ilustrira o čemu je riječ: u turskoj su šalši svi sastojci dobro usotnjeni - sitno su nasjeckani nožem ili su usitnjeni za vrijeme kuhanja, kuhačom. Svaka regija u Turskoj ima svoj specifičan način pripreme, neki ovo jelo vole jako začinjeno, drugima je draže blago, a svima im je zajedničko korištenje rajčica i maslinovog ulja.

Ovo jelo poslužuje se kao predjelo, umak, ili salata, a ujedno je jedan od najomiljenijih priloga uz specijalitete s roštilja u turskoj kuhinji.

Ezme

Sastojci:

3 velike rajčice
2 češnja češnjaka
1 srednji luk srebrenac
1 zelena paprika babura
1 crvena paprika
½ vezice peršina
1 žlica paste od rajčice
1 limun
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice crnog papra
1 žličica sumaka

Priprema:

Rajčice jako sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Luk i papriku također jako sitno nasjeckajte i dodajte rajčicama.

Povrću dodajte nasjeckani češnjak i sitno sjeckani peršin te promiješajte da se sjedini.

Zatim dodajte pastu od rajčice, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i sumak. Dobro promiješajte i provjerite da li su svi sastojci dobro povezani.

Ohladite 30 minuta i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2023 11:58