Društvene mreže osvojio je recept za tjesteninu koji je postao toliko popularan da ga nazivaju "špagetima od milijun dolara". Što je to toliko dobro u tom receptu koji nam, onako na prvu, izgleda malo previše nalik na klasičnu tjesteninu bolonjeze, samo zapečenu uz dodatak vrhnja i sira? Provjerili smo pa vam sad znamo vam reći.
Tik Tokom i Instagramom kruže brojne verzije ovog recepta, neke su zaista jednostavne i kao jedini dodatni korak uobičajenoj pripremi bolonjeza uključuju dodatak vrhnja za kuhanje ili krem sira, druge su detaljno razrađene i podrazumijevaju kombiniranje različitih slojeva i pečenje u pećnici. Mi smo se odlučili za jedan iz ove druge kategorije, jer oni iz ove prve jednostavno ne zvuče dovoljno posebno da bi zaslužili naziv "špageti od milijun dolara", kako ih nazivaju oduševljeni obožavatelji.
A zaslužuju li ga oni iz druge kategorije. Apsolutno ne. Premda nije loša, ova famozna manistra je samo sasvim u redu. Dobra je opcija za situacije kad se baš zaželite nečeg zapečenog i kad vam je više dosta klasičnih recepata. No, o ukusima se ne raspravlja pa vam prenosimo recept koji smo isprobali uz topli savjet da u šug od mesa ubacite dodatnu tekućinu - juhu, temeljac ili naprosto vodu - jer kad se sve skupa zapeče, zahvaljujući "žednoj" tjestenini, postaje pomalo suho (istu smo kritiku - nažalost prekasno - vidjeli i u komentarima ispod recepta.
Mi smo koristili bucattine jer su nam bili pri ruci, a umjesto gotovog marinara umaka konzervirane pelate + začine koji bi inače išli u marinaru.
Špageti od milijun dolara
Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa
350 g tjestenine
80 g pancete
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica šećera
450 g pelata
350 ml vrhnja za kuhanje
200 g krem sira
200 g mozzarelle
2 žlice origana
malo mljevenih klinčića i cimeta
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju prodnistajte nasjeckani luk, kad se karamelizira ubacite 2 usitnjena režnja češnjaka i nasjeckanu pancetu, kad zamiriše ubacite meso. Kuhajte uz miješanje dok meso ne uhvati boju pa dodajte koncentrat rajčice, cimet i klinčić (ovo je opcionalno, ali lijepo se slaže).
Kad zamiriše ubacite pelate, žlicu origana, sol i šećer. Dodajte oko 200 ml vode, kasnije tijekom kuhanja dodajte još po potrebi. Kuhajte 20-ak minuta.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu i ocijedite je. Skuhajte i umak od vrhnja: zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte mu nasjeckani preostali češnjak, ubacite krem sir i kuhajte na laganoj vatri par minuta da se malo zgusne. Oko 2/3 umaka od vrhnja ubacite u tjesteninu i promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
U posudu za pečenje stavite malo umaka od mesa, na to stavite pola količine tjestenine. Na tjesteninu stavite pola količine mozzarelle pa ulijte umak od mesa. Prekrijte ostatkom tjestenine, prelijte ju ostatkom umaka od vrhnja i po vrhu rasporedite ostatak mozzarelle. Pospite preostalim origanom i zapecite 20-ak minuta.