
Specijaliteti turske kuhinje stoljećima su prisutni na našim prostorima, a zahvaljujući popularnosti turskih sapunica, posljednjih su nam godina postala bliža čak i ona jela koja se za osmanske okupacije kod nas nisu udomaćila. No jeste li čuli za pide? Mnogi nisu, premda je riječ o jako popularnom jelu, čak i izvan granica Turske. Ponekad se naziva i turskom pizzom, unatoč zamjetnim razlikama.
Ponajprije, tu je oblik, zbog kojeg je pide izvana hrskav, a iznutra sočan jer za razliku od plosnate pizze, može podnijeti daleko više nadjeva. Po pitanju nadjeva uobičajene su različite vrste sira, mesa i povrća, a kad govorimo o kombinacijama, omiljene su one koje uključuju mladi sir i začinsko bilje ili pak špinat i luk, zatim one s turskom kobasicom srodnom našem sudžuku i mrvljenim slanim sirom, pa one s mljevenom janjetinom, češnjakom i ljutim začinima te spoj umaka od rajčice i pečenog patlidžana. Sve nam to zvuči baš dobro, neće se biti lako odlučiti...
Pide s gljivama, fetom i kobasicom
Sastojci
300 g brašna
250 ml tople vode
2 žličice instant kvasca
1 žličica granuliranog šećera
1 žličica morske soli ili košer soli
2-3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
4 češnja češnjaka
200 g gljiva
200 g špinata
150 g feta sira
50 g sudžuka
1 crvena paprika
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte instant kvasac, šećer i toplu vodu. Ostavite na toplom mjestu da naraste pa dodajte brašnu pomiješanom sa soli. Izradite smjesu u ljepljivo tijesto pa ga ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Za nadjev zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte usitnjeni luk, češnjak, narezanu papriku i gljive. Pirjajte 10 minuta na srednjoj vatri, ugasite vatru i dodajte špinat, izmrvljeni feta sir i te sol i papar. Pustite da se ohladi.
Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga, oblikujte glatku kuglu i podijelite je na dva dijela te od svakog napravite kuglicu. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite kuglice tijesta u 2 ovalna oblika. Budite strpljivi jer tijesto je elastično pa će se vraćati u prethodni oblik.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.
Stavite prvi oval na pripremljeni lim za pečenje pa mu po sredini rasporedite polovicu nadjeva, ostavljajući rub od oko 2 i pol centimetra. Presavijte strane prema nadjevu da djeluju kao obrub pa stisnite na svakon kraju da postanu šiljasti. Po vrhu nadjeva poslažite narezani sudžuk, rubove premažite maslinovim uljem i ubacite pide u zagrijanu pećnicu. Pecite 25 minuta do pola sata.
Ponovite s preostalim tijestom i nadjevom