O smeđoj i crvenoj, pa čak i crnoj leći puno se pisalo i govorilo, no jeste li ikad čuli za žutu leću? Žuta leća je mala, okrugla mahunarka blagog okusa i meke teksture i premda u našim krajevima (još) nije osobito poznata, riječ je jednoj od najpopularnijih leće u svjetskim razmjerima. Jako je zgodna za korištenje u jelima kao što su juhe, variva i salate, a kao i većina mahunarki, dobar je izvor biljnih proteina i vlakana, kao i minerala poput kalija, cinka i magnezija, a također sadrže značajne količine folata i vitamina B6.
Idealna je kao dodatak povrću i žitaricama, koje nutritivno komplementira te se, zahvaljujući svom blagom okusu, s njima dobro sljubljuje, poprimajući gotovo u potpunosti okus drugih namirnica iz jela - eto vam zgodne informacije ako kuhate nekom tko se opire klasičnoj leći i njenim srodnicama.
Velika joj je prednost i u tome što se ne mora namakati prije kuhanja, te što nakon kratkog vremena poprima kremasto-mekanu konzistenciju savršenu za kremaste juhe, različite vrste pirea i umaka, a zgodna je opcija za zdravije salate i pljeskavice.
Ako se još niste susreli sa žutom lećom, potražite je u bolje opskrbljenim supermarketima na odjelima zdrave hrane ili u specijaliziranim prodavaonicama. Kad je nabavite predlažemo vam da je iskušate u krepkoj i gustoj juhi s puno pikantnih začina.
Krem juha od žute leće
Sastojci:
200 g žute leće
250 g mrkve
60 g ljutike
3 režnja češnjaka
1 mala chilli papričica
6 g đumbira
6 g curryja u prahu
1 l povrtnog temeljca
180 ml kokosovog mlijeka
vrhnje od kokosa za posluživanje
sol
Priprema:
Zagrijte ulje u loncu debljeg dna pa na srednje jakoj vatri pirjajte tanko narezanu ljutiku. Kad ljutika svene dodajte nasjeckani češnjak, đumbir i papričicu pa pirjajte još 2-3 minute. Zatim dodajte mrkvu i prstohvat soli pa kuhajte još 1-2 minute uz povremeno miješanje.
Dodajte povrtni temeljac i kokosovo mlijeko pa pojačajte temperaturu na srednje jaku. Nakon što zavrije dodajte leću, smanjite vatru, dodajte curry i kuhajte 15-ak minuta, dok leća i mrkva ne omekšaju. Ako vam je juha pregusta, dodajte još malo vode.
Usitnite štapnim mikserom, podijelite u tanjure i u svaki stavite malo kokosovog vrhnja. Po želji ukrasite svježim nasjeckanim peršinom ili korijanderom, a umjesto toga možete koristiti i tostirane sjemenke po izboru.