StoryEditorOCM
Slanotrud se isplati

Jelo od povrća koje svi vole možete pripremiti kao zimnicu! Uvijek će vam biti pri ruci, bez konzervansa i domaće

Piše Spiza SD
15. rujna 2023. - 08:10

Dok ima domaćih paprika, patlidžana i rajčica prava je šteta ne pripremiti sve što nam treba za jedno dobro, strao jelo kojeg se obično sjetimo tek kad prođemo pored police s konzerviranom hranom: đuveđ. Sve što vam je potrebno za đuveđ - osim riže, dakako -  možete unaprijed skuhati pa pospremiti u sterilizirane teglice ili zamrznuti.

Kad god se uželite okusa ljetnog povrća, iskombinirat ćete ga s rižom i dobiti ukusan prilog ili samostalno jelo. Malo truda se uistinu isplati!

Đuveđ

Sastojci:

3 kg rajčica
2 kg paprika
1,5 kg patlidžana
1 kg luka
1 kg mrkve
700 ml ulja
1-2 žličice papra
par listova lovora
sol

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na ulju. Kad omekša, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, a nakon 5-6 minuta i narezanu papriku. Dinstajte 5 minuta pa dodajte patlidžan narezan na kockice. Miješajte, a kad uhvati boju dodajte nasjeckane rajčice kojima ste prethodno skinuli koru (lakše će ići ak ih kratkoi blanširate pa ubacite u ledenu vodu).

Kuhajte 20-ak minuta uz povremeno miješanje, a na kraju dodajte lovorov list, sol i papar. Promiješajte i ostavite na štednjaku još 5 minuta. Ulijte u sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite. Okrenite ih naopako i prekrijte ručnikom ili dekom pa ostavite da se ohlade. Ovako pripremljen đuveđ možete dodati jelima 10-tak minuta prije kraja kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 06:52