
Ako su vam pri ruci fileti bijele ribe, a niste baš sigurni što biste s njima mogli, imamo rješenje. Pripremite ajoarriero, španjolski specijalitet čije ime u doslovnom prijevodu zvuči zaista urnebesno: češnjak jahača mazge.
Za ovaj specijalitet iz baskijske regije obično se koristi slani bakalar, prethodno namočen preko noći kako bi omekšao i kako bi se isprala sol, ali recept koji vam prenosimo savršeno funkcionira i sa svježim (ili odmrznutim) filetima, bilo bakalara, bilo koje druge ribe čvrstog bijelog mesa.
Pored ribe trebat će vam rajčice, masline i pečena paprika, a u receptu koji donosimo koristi se i krumpir. Vi ga možete izostaviti pa uz jelo kao prilog poslužiti rižu ili tjesteninu. U svakom slučaju bit će ze prste polizat‘.
Ajoarriero
Sastojci
400 g rajčica
350 g malih crvenih krumpira
300 g ribljih fileta
180 g otkoštičenih zelenih maslina
150 g pečene paprike
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica dimljene ili obične paprike
½ luka
1 veliki režanj češnjaka
60 ml suhog bijelog vina
sol, papar
Priprema:
U slanoj vodi upola kuhajte krumpir (8 do 10 minuta) pa ga ocijedite,osušite i prepolovite.
Ribu lagano pokapajte uljem, zatim je natrljajte paprikom, solju i paprom pa je u tavi na malo ulja lagano zapecite sa svake strane po 1 minutu. Izvadite je na tanjur, a u tavu dodajte krumpire pa ih pecite sa svake strane po 3 minute. Premjestite krumpir na tanjur s ribom.
U tavu stavite nasjeckani luk, usitnjeni češnjak i pečenu papriku pa pirjajte uz povremeno miješanje oko 2 minute. Dodajte vino i pirjajte dok tekućina ne ispari, oko 1 minutu. Dodajte rajčice i njihove sokove zajedno s oko 120 ml vode. Začinite solju i paprom i pustite da zavrije pa smanjite vatru na srednju i kuhajte dok se tekućina malo ne reducira, 5 do 7 minuta.
U umak stavite ribu, krumpir i masline, djelomično poklopite i kuhajte još pet minuta odnosno dok riba i krumpir nisu potpuno skuhani.