StoryEditorOCM
Receptiidealna za doručak

Jeftina slana pita sjest će vam bolje od bureka: gotova je za manje od pola sata, a predivno je sočna i hrskava

Piše T.S.M.
31. siječnja 2024. - 07:05

Volite li za doručak ili marendu pojesti burek, potpuno vas razumijemo. Volite li btaj burek ispeći u vlastitoj režiji, na istoj smo valnoj duljini. No, ako ste primijetili, cijena jednog od glavnih sastojaka te slane pekarske delicije, a mislimo na svježi sir, se otela kontroli. Želite li nešto ekonomičniji recept, nudimo vam ga.

U ovoj je slanoj piti svježi sir zamijenjen sasvim običnim ekonomičnim jogurtom, no nemojte se bojati da ćete zbog te male rošade ostati zakinuti za okus. Pita će biti sočna i ugodno kiselkasta, mogla bi vam se svidjeti još više od bureka.

Slana pita s jogurtom

Sastojci:

500 g kora za pite
500 ml jogurta
100 ml ulja
70 ml mineralne vode
3 jaja
1 prašak za pecivo
sol

Priprema:

Za nadjev pomiješajte tri jaja, sol i jogurt pa im dodajte vodu i ulje (sačuvajte 2-3 žlice ulja za kasnije). Kad je smjesa jednolična, dodajte prašak za pecivo i možete početi sa slaganjem pite

Na dno osude u kojoj ćete peći pitu najprije stavite dvije kore, a ostale kore jednu po jednu zgužvajte, umočite u smjesu s jogurtom i složite na prethodno položene kore, jednu do druge, dok sve ne popunite, a dvije posljednje kore sačuvajte.

Ostatak nadjeva prelijte preko zgužvanih kora, preko toga složite dvije preostale kore, premažite ih uljem i poškropite vodom pa sve lijepo zapecite na 190 stupnjeva nekih pola sata, odnosno dok ne dobije lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:38