Sve dok pošteno ne zagrije umjesto proljetnih salatica puno će nam zanimljivija biti jela poput ovog čiji bam recept donosimo u nastavku - topla, krepka, puna otopljenog sira, krumpira i drugih namirnica koje bi Amerikanci svrstali pod "comfort food". Ako ste i vi nekako više raspoloženi za "utješnu hranu" nego za ono što stariji svit u nas zove "spizon za tiće", sigurno će vam baš lijepo sjesti ova jednostavna delicija iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia.
Zove se frico, a podsjeća na klasičnu španjolsku tortilju od krumpira i jaja, samo bez jaja. Ili na jelo u nas poznato kao francuski krumpir, samo bez vrhnja. Ili na nešto između palačinke i kroketa od krumpira, samo s puno otopljenog sira. Hm. Čudno kako ga je teško opisati, a zapravo je riječ o vrlo jednostavnom jelu koje se spravlja od samo tri sastojka: krumpira, luka i sira. Najbolje da bacite oko na recept, a ako ni to ne pomogne, u nastavku je priložen i video.
Samo još mala napomena za kraj: frico se tradicionalno sprema s montasiom, polutvrdim sirom od kravljeg mlijeka koji se lijepo topi, ali sasvim dobro funkcionira i s goudom, fontinom, edamcem, provoloneom i mladim cheddarom.
Frico
Sastojci:
800 g krumpira
400 g Montasio sira
1 veliki luk
2 žlice maslinovog ulja
30 g maslaca
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk pa ga posolite i dinstajte na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Kad omekša dodajte mu maslac i kuhajte uz miješanje još pet minuta.
Krumpir ogulite i naribajte pa ga dodajte u tavu, dobro promiješajte i posolite. Kuhajte 15-20 minuta ili dok krumpir ne omekša.
Kad je krumpir gotov dodajte sir narezan na kockice, promiješajte i kuhajte još 5 minuta dok se sir ne otopi. Smjesu potom utisnite i poravnajte pa pustite da se lagano kuha oko 7-8 minuta ili dok se na dnu ne stvori zlatna korica.
Na tavu s fricom stavite tanjur, pritisnite ga uz tavu i brzim pokretom preokrenite. Vratite ga u tavu sa zlatnom koricom okrenutom prema gore i pecite dok se i na donjoj strani ne stvori korica.
Izvadite ga na drvenu dasku i pustite da se ohladi par minuta pa ga narežite i poslužite.