StoryEditorOCM
Receptiovo morate probati

Ispekli smo savršene uštipke, mekane poput oblaka i lakše probavljive: evo u čemu je njihova tajna, nas su oduševili...

Piše Tea Sumić Miletić
28. veljače 2024. - 08:10

Ako vam kruh, pizze i peciva izazivaju probavne tegobe, vrijeme je da promijenite način na koji ih pripremate. Želite li uživati u okusu omiljenih pekarskih proizvoda, ugledajte se na obožavatelje starinske metode za pečenje kruha i počnite ga raditi kako se to radilo nekoć davno - polako, sa strpljenjem i po mogućnosti uz brašno iz vodenice i domaći kvasac. Zadnje dvije navedene stavke nekima su možda nemoguća misija, ali ovaj dio o strpljenju svakako uvažite jer jamči izvrstan rezultat, predivnu teksturu, pun okus i bolju probavljivost.

image
Shutterstock

Tajna je u sporoj fermentaciji koja se odvija satima, pa čak i danima, na mjestu s temperaturom nižom od sobne - najbolje u hladnjaku. Kad jednom počnete peći kruh na takav način, bit će vam to divna prilika za ćoknuti koji komadić tijesta i napraviti najbolje uštipke koje ste ikad probali.

image
Shutterstock

Tvrdimo vam to iz iskustva. Nas su potpuno oduševili. Bili su jako mekani, puni mjehurića i vrlo ukusni. Odlični su kao podloga za slane i slatke namaze, a još su bolji kad preuzmu ulogu lepinje pa prime nadjev od sira i šunke. Nudimo vam jednostavan recept za tijesto za kruh, od kojeg ćete uštipnuti onoliko koliko vam odgovara. 

Domaći kruh

Sastojci:

600 g brašna
480 g vode
2 žlice maslinovog ulja
3 žličice soli
2 žličice šećera
1 žličica kvasca

Priprema:

Sve sastojke stavite u malo veću plastičnu zdjelu pa ih promiješajte kuhačom. Dobit ćete ljepljivo, mekano tijesto. Pokrijte zdjelu i ostavite je na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata izmiješajte je strech and fold metodom preklapanja (pogledajte video).

Pričekajte još pola sata pa ponovite postupak, a zatim isto napravite još dva puta. Nakon toga zdjelu prekrijte poklopcem, tanjurom ili folijom te je pospremite u hladnjak preko noći. U hladnjaku može ostati i dulje, do tri dana. 

Izvadite tijesto iz hladnjaka barem tri sata prije nego namjeravate peći kruh. Premijesite ga coil fold metodom preklapanja (pogledajte video).

U ovom trenu možete otkinuti par okmadića za uštipke koje ćete ispržiti na vrelom ulju, a ostatak tijesta pokrijte, stavite na toplo i pustite da se diže u posudi u kojoj ćete peći kruh. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 14:01