StoryEditorOCM
Receptijeftino i fino

Imamo jako dobru ideju za mljeveno meso: jeste li ga ikad probali u kombinaciji s ovom namirnicom? Baš se ‘ljubi‘!

Piše Spiza SD
25. travnja 2023. - 10:54

Mljeveno meso je tako praktično i svestrano da ga svi često kupujemo. No što još napraviti s mljevenim mesom a da nije već sto puta viđeno? Imamo prijedlog. U ovoj ga kombinaciji vjerojatno još niste kušali. Nije riječ ni o tjestenini ni o krumpirima pa čak ni o grahu (a, tu ste nas mislili uhvatiti - e pa niste). Umak od mljevenog mesa sjajno se "ljubi" sa sasvim običnom rižom, samo što to nije običan umak od mljevenog mesa. 

Ovome su dodane rajčice, maslinje i puno začina, a naziva se piccadillo i tradicionalno se servira uz rižu, premda može poslužiti i kao nadjev za tacose. Ako ste sad naslutili da je riječ o jelu iz Latinske Amerike, u pravu ste. Zove se piccadillo, a naziv mu dolazi od španjolske riječi picar koja znači nasjeckati, usitniti.

image
Shutterstock

Izvorno mu se dodaju i grožđice, koje jelu daju lijepu slatku notu koaj se divno povezuje s rižom, no ako vam to nije po guštu posegnite za suhim šljivama, kao u pašticadi ili umacima od divljači ili ubacite pola žličice do žličicu šećera.

Piccadillo

Sastojci:

900 g mljevene junetine
400 g pelata
170 g zelenih maslina
100 g grožđica
100 ml crnog vina
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice maslaca 
5 g kapara
3 režnja češnjaka
2 glavice luka
2 zelene paprike
2 lovorova lista
1/2 žličice chillija u prahu
sol, papar

Priprema:

Pomiješajte sve začine.

Pirjajte nasjeckani luk i papriku na 2 žlice maslinovog ulja i maslaca dok ne omekšaju, dodajte češnjak i pirjajte oko 1 minutu, prebacite u zdjelu.

U tavu dodajte druge 2 žlice maslinovog ulja i pirjajte meso dok ne porumeni, dodajte umak od rajčice i vino te dobro promiješajte.

Umiješajte začine, dodajte ostatak sastojaka, promiješajte i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 50 minuta uz povremeno miješanje.

Izvadite lovorov list i poslužite s kuhanom rižom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:04