StoryEditorOCM
Receptitako dobra

Gusta i ukusna juha od rajčice bez zaprške ili vrhnja: ovo je super trik, odsad ćete je pripremati samo na ovaj način

Piše Spiza SD
22. svibnja 2023. - 15:38

Juha od rajčice mnogima od nas nosi uspomene na vrtić, gdje su nam je barem jednom tjedno posluživali u onim nezaboravnim metalnim zdjelicama. Drugima je asocijacija na studentsku menzu i miris zaprške ili, još gore, na juhe iz vrećice pripremljene brzinski u napadaju gladi. Gurmani je, blago njima, vežu uz ljeta, kad su uživali u juhama od rajčica napravljenih od zrelih plodova... Kako rajčice još nisu u stađunu, a juhu od rajčica bi upravo sada trebalo jesti - jer je puna likopena koij će nam pripremiti kožu za izlaganje suncu - prišapnut ćemo vam kako napraviti najbolju juhu od rajčice, gustu i finu, ali bez mnogima teško probavljive zaprške ili dodavanja vrhnja. Tajna je u kruhu...

Gusta juha od rajčica

Sastojci

800 g poma pelata
100 g kruha
50 g maslaca
20 g parmezana
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica majčine dušice ili bosiljka
malo šećera po želji
sol, papar

Priprema:

Kruhu uklonite koru pa ga ubacite u blender i pulsirajte dok ne nastanu grube, velike mrvice. Alternativno, narežite ga na kockice. Pola kruha pričuvajte za kasnije, pola prepecite na 2 žlice maslinovog ulja do zlatne boje. Izvadite uz tave, pustite da se malo ohladi pa ga pomiješajte s parmezanom.

Na preostaloj žlici ulja prodinstajte nasjeckani luk. Kad postane staklast dodate mu usitnjeni češnjak. Kad zamiriše ubacite rajčice i kuhajte uz miješanje, pri čemu rajčice treba kuhačom grubo usitniti. Kad tekućina malo ispari dodajte kruh i zalijte s onoliko vode koliko je potrebno da prekrije i kruh i rajčice. Ubacite soli po ukusu i ako tak volite, dodajte i malo šećera.

Kuhajte 20-ak minuta. Par minuta prije kraja dodajte i majčinu dušicu, odnosno bosiljak. Skuhano izblendajte pa dodajte onoliko vode koliko treba da gustoća bude po vašem guštu.

Poslužite posuto mrvicama kruha s parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 04:48