StoryEditorOCM
Slanofantastični gnudi

‘Goli njoki‘ toliko su mekani da se tope u ustima. Zbog jednog detalja mogu biti pogodni čak i za one koji su na dijeti

Piše Spiza SD
12. svibnja 2023. - 20:11

Jeste li za porciju gnuda? Dobro ste pročitali, a riječ je o vrsti njoka toliko mekanih da se tope u ustima. Riječ je o jelu koje izvorno dolazi iz Toskane, a ime im se prevodi kao "goli", jer su po sastavu gotovo identični nadjevu za raviole ili druge punjene vrste tjestenine, samo su, kao što je do sada već jasno, bez omotača od tjestenine. Kad već sopminjemo sastav, njihova je posebnost u tome što se rade od sira ricotte i sasvim malo brašna, koje se, ako ste na dijeti s malo ugljikohidrata poput LCHF ili Keto načinha prehrane, lako može zamijeniti bademovim ili kokosovim.

Obično se poslužuju sa špinatom, na maslacem preprženim listićima kadulje ili klasičnim umakom od rajčice, no kako su sami po sebi izrazito ukusni, sasvim lijepo prijaju i kad se posluže samo uz malo tvrdog ribanog sira. Neki recepti uključuju dodavanje špinata i sličnih namirnica, no jednako se tako rade i samo od ricotte, jaja i brašna. Nudimo vam jedan od recepata, tek da se s njima pobliže upoznate, a dalje sami eksperimentirajte i istražujte. sigurni smo da ćete guštati.

Gnudi sa špinatom

Sastojci

340 g ricotte
340 g špinata (bez peteljki)
1 jaje
60 g brašna 
28 g parmezana
sol, papar

Priprema:

Stavite ricottu na komad kuhinjskog papira (ili čistu krpu) u cjedilo i prekrijte dodatnim komadom kuhinjskog papira. Ostavite oko sat vremena da se ocijedi višak tekućine.

Špinat stavite u zdjelu, prelijte kipućom vodom i ostavite par minuta da uvene.

Ocijedite špinat i stavite špinat u čistu kuhinjsku krpu. Istisnite što je više moguće vode. Fino nasjeckajte špinat pa ga još jednom ocijedite.

Pomiješajte ricottu sa špinatom, jajem, brašnom, parmezanom, soli i paprom. Sve zajedno pomiješajte, poklopite i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.

Nakon toga pripremite pladanj posut brašnom i zdjelicu s hladnom vodom pa se bacite na oblikovanje. Od smjese za gnude uzimajte žlicu po žlicu pa svaku hrpicu lagano vlažnim rukama oblikujte u kuglicu ili valjušak stavite je na pobrašnjeni pladanj. Bilo bi ih dobro malo ohladiti prije kuhanja, da bolje zadrže oblik, ali mogu se i odmah kuhati.

Zakuhajte vodu u širokoj, plitkoj posudi, dodajte nekoliko gnudija i kad se dignu na površinu izvadite ih šupljikavom žlicom. Slažite ih u nauljenu posudu u kojoj ih možete poslužiti.

Poslužite kako želite, ali svakako probajte verziju sa smeđim maslacem:  rastopite oko 100 g maslaca u tavi i ostavite ga da se kuha na srednjoj vatri dok ne dobije orašasti miris i nježno smeđu boju. Nakon što se maslac otopi, možete dodati 3-4 nasjeckana lista kadulje, ali dobro je i bez toga. Gnude podijelite u tanjure i zalijte maslacem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:05