StoryEditorOCM
Receptiproblem riješen

Domaća pizza bez glutena može biti izazovan zadatak, ali naš čitatelj ga je savladao kao od šale. Evo kako...

Piše Spiza SD
16. svibnja 2023. - 19:37

Tko god je iz ovog ili onog razloga poželio ispeći pizzu bez glutena, uvjerio se da zadatak nije nimalo jednostavan. Prijedloga postoji zaista bezbroj, ali u konačnici su najčešće razočaravajuća. Tijesto od cvjetače? Uf... Tijesto od slanutka? Hmmm... Tijesto od kvinoje? Joj... Sve su to tijesta, sve se to ispeče, ali je li to doista pizza?

Naš čitetelj našao se na mukama kad joj je poželio ispeći pizzu, jelo u čijoj je pripremi inače pravi majstor. Nikakva iskustva s pripremom tijesta od zamjenskog brašna nije imao i nije znao što uopće može očekivati, a kćer nije želio razočarati. Ma nije ni sebe želio razočarati, pa ipak je on meštar za domaću pizzu!

Kako nam je javio, rješenje je stiglo u vidu bezglutenske mješavine za kruh, na bazi kukuruznog škroba, rižinog brašna i lanenog brašna, s kojom se hrabro uhvatio ukoštac. 

Rezultat je bio sasvim zadovoljavajući, javlja nam i otkriva recept koji što prije planiramo isprobati. A isto savjetujemo i vama.

Imate li i vi dobar savjet za kužinavanje ili pečenje, otkrijet nam ga na spiza@slobodnadalmacija.hr!

Pizza od bezglutenskog tijesta

Sastojci:

200 g bezglutenske mješavine za kruh
140 ml vode
10 ml ulja
1/4 kocke svježeg kvasca
sol

Priprema:

Mješavinu za kruh stavite u zdjelu, dodajte joj razmrvljeni kvasac, ulje, sol i dodajte mlaku vodu. Promiješajte najprije kuhačom, a zatim par minuta miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. 

Oblikujte kuglu od tijesta i zarežite je na vrhu pa je pokrijte i pustite da se diže dok se ne udvostruči.

Nakon toga tijesto razvucite, nadjenite po želji i pecite 20-ak minuta na 220 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:35