StoryEditorOCM
Receptisad su najbolji

Danas Split miriše na janjetinu s bižima, a ako ne stignete po svoju porciju - skuhajte je sami po našem receptu!

Piše Spiza SD
7. svibnja 2023. - 12:37

Povodom blagdana sv. Dujma na splitskoj se peškariji kuha ogromna teća janjetine s bižima. Ako ne stignete do centra gtrada po svoju porciju tog tradicionalnog specijaliteta, predlažemo vam da ga sami skuhate. Skoknite do trgovinu po janjetinu i biži, može i smeznute (biži, ne janjetina), nešto luka i kapule,  malo pancete, još bolje bi bilo pršuta, a ne zaboravite ni malo dobrog vina - trebat će vam za kuhanje, a i za nazdraviti.

Janjetina s bižima

Sastojci:

1000 g janjetine
850 g graška
150 ml bijelog vina
70 g pancete
30 g pršuta
2 glavice luka
2 režnja češnjaka 
2 žlice koncentrata rajčice
pola vezice peršina
malo muškatnog oraščića, cimeta i mljevenog klinčića
ulja po potrebi
sol, papar

Priprema:

Najprije napravite pešt od pancete, pršuta, češnjaka i peršina.

Meso i luk narežite pa ih bacite na maslinovo ulje i dodajte im koncentrat rajčice te miješajte dok luk ne omekša.

Dodajte pešt, promiješajte i pustite da zamiriše pa zalijte vinom, pustite da ishlapi alkohol pa podlijte vodom i ubacite začine.

Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri uz povremeno miješanje i dodavanje vode - tekućine treba biti toliko da prekriva meso.

Kad meso omekša dodajte grašak i kuhajte dok nije gotov. Provjerite treba li dodati još malo soli i papra te poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 23:01