Povodom blagdana sv. Dujma na splitskoj se peškariji kuha ogromna teća janjetine s bižima. Ako ne stignete do centra gtrada po svoju porciju tog tradicionalnog specijaliteta, predlažemo vam da ga sami skuhate. Skoknite do trgovinu po janjetinu i biži, može i smeznute (biži, ne janjetina), nešto luka i kapule, malo pancete, još bolje bi bilo pršuta, a ne zaboravite ni malo dobrog vina - trebat će vam za kuhanje, a i za nazdraviti.
Janjetina s bižima
Sastojci:
1000 g janjetine
850 g graška
150 ml bijelog vina
70 g pancete
30 g pršuta
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
pola vezice peršina
malo muškatnog oraščića, cimeta i mljevenog klinčića
ulja po potrebi
sol, papar
Priprema:
Najprije napravite pešt od pancete, pršuta, češnjaka i peršina.
Meso i luk narežite pa ih bacite na maslinovo ulje i dodajte im koncentrat rajčice te miješajte dok luk ne omekša.
Dodajte pešt, promiješajte i pustite da zamiriše pa zalijte vinom, pustite da ishlapi alkohol pa podlijte vodom i ubacite začine.
Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri uz povremeno miješanje i dodavanje vode - tekućine treba biti toliko da prekriva meso.
Kad meso omekša dodajte grašak i kuhajte dok nije gotov. Provjerite treba li dodati još malo soli i papra te poslužite.