
Samosa je prženo pecivo punjeno slanim nadjevom poput mljevenog mesa, krumpira i graška, sira i začina... Tradicionalno je jelo na ogromnom području od Pakistana i Indije do Kenije, Egipta i Libanona, a posljednjih se desetljeća udomaćilo diljem svijeta. Karakteristike su mu hrskavost i pikantnost, koja se dodatno podiže posluživanjem uz priloge poput ajvara ili ljutih umaka. Imamo dobar recept s mljevenom govedinom, isprobajte ga.
Samose
Sastojci:
2 žličice ulja
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žličice mljevenog korijandera
200 g goveđeg mljevenog mesa
1 šalica goveđeg temeljca
1/2 žličice garam masale
80 g smrznutog graška
2 lista lisnatog tijesta
Priprema:
Zagrijte ulje u srednje jakoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak pa miješajte dok luk ne omekša. Dodajte kumin i korijander, miješajte dok ne zamiriše pa pojačajte vatru i dodajte meso. Pirjajte 5 minuta dok ne porumeni.
Dodajte temeljac i smanjite temperaturu pa pirjajte dok se temeljac ne upije. Dodajte garam masalu i grašak. Kuhajte 1 minutu, posolite i maknite s vatre.
Veći pleh obložiti papirom za pečenje. Od tijesta izrežite 8 krugova promjera 12 cm pa svaki prerežite na pola. Presavijte i stisnite ravni rub jedne polovice tijesta kako biste dobili oblik stošca. Žlicom ubacite 2 pune žličice mljevene smjese, stisnite vrh zajedno da obuhvatite punjenje. Stavite na pripremljeni pleh. Ponovite s preostalim polovicama tijesta i smjesom za mljeveno meso.
Pecite samose 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.