StoryEditorOCM
Receptiprava bomba!

Čokoladna, karamelasta i kremasta s iznenađenjem u sredini: Irenina torta stoji uz bok najboljim klasičnim slasticama

Piše Spiza SD
16. rujna 2023. - 17:07

Danas dobru tortu može napraviti gotovo baš svatko. Recepata za neodoljive slastice ima u izobilju, mnogi od njih pojednostavljeni su u tolikoj mjeri da pripremu svode na desetak minuta posla, a luksuzni sastojci danas se vrlo lako mogu zamijeniti pristupačnijima. I to je baš dobro. Dok vam ne zatreba baš prava, bogata torta, onakva za koju će vam čak i najsitničavija teta morati skinuti kapu i priznati "Ovo ti je stvarno dobro". E pa baš takvu tortu zna napraviti Irena Gavran, zaljubljenica u kuhanje i izradu slastica koju s guštom pratimo na profilu Pregacha i istoimenom blogu.

Irenina torta vrlo je čokoladna i kremasta, a sadrži neobično fin sloj s prženim lješnjacima kakav nećete pronaći u onim "smućkaj pa izlij u kalup" slasticama. Nas je s nogu "pomeo" i jedan sasvim jednostavan dodatak kremi koji ono što bi bila sasvim obična  krema na bazi čokolade, jaja i slatkog vrhnja mijenja u nešto sasvim posebno...

Irenina torta

Sastojci:

Biskvit

140 g tamne čokolade 70%
230 g maslaca
4 jaja
30 ml ruma
200 g šećera
120 g brašna
200 g tostiranih i ugrubo sjeckanih lješnjaka

Dacqouise kora 26 cm + ukrasi:

160 g bjelanjaka (4 velika bjelanjaka)
prstohvat soli
140 g šećera
160 g mljevenog prženog lješnjaka

Krema:

320 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
4 žumanjka
100 g šećera
300 g tamne čokolade
4 lista želatine
50 ml ruma

+ karamel po želji

Priprema:

Za biskvit otopite čokoladu na pari. U drugoj posudi otopite maslac.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup promjera 26 cm dobro namastite i pobrašnite sa svih strana, a višak brašna istresite.

Lješnjake grubo nasjeckajte i pomiješajte ih s prosijanim brašnom. To će ih spriječiti da padnu na dno biskvita.

Miksajte jaja i šećer na najvećoj brzini dok ne postanu svijetla i ne povećaju volumen. Dodajte otopljenu čokoladu pa sjedinite.
Dodajte otopljeni maslac i sjedinite. Na kraju dodajte brašno sa lješnjacima i lagano mikserom sjedinite smjesu. Istresite u pripremljeni kalup i pecite 20ak minuta - čačkalica može imati par mrvica.

Biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se skroz ohladi.

Za koru na papiru za pečenje ocrtajte kružnicu promjera 26 cm.

Mikserom mutite bjelanjake i sol. Kad se počne pjeniti dodavajte žlicu po žlicu šećera. Miksajte dok se šećer potpuno ne otopi pa na kraju špatulom umiješajte mljevene lješnjake. Zatim 3/4 smjese istresite na papir za pečenje i oblikujte disk unutar opcrtanog dijela, dok ostatak možete iskoristiti za ukrase - puslice, ružice ili štapiće. Ostavite da se ohladi pa pažljivo odvojite koru od papira za pečenje.

Na biskvit namažite željenu količinu karamela pa zatim koru od bjelanjaka.

Za kremu potopite želatinu u hladnu vodu i ostavite je da nabubri. U međuvremenu stavite mlijeko i vrhnje za šlag na vratu da se lagano zagrije, a žumanjke i šećer sjedinite pjenjačom.

Kad je mlijeko s vrhnjem skoro provrilo, postupno ga uz miješanje dodajte ga smjesi od žumanjka i šećera pa vratite smjesu na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri oko pet minuta, odnosno dok se ne zgusne. Nećete dobiti jako gustu smjesu, već nešto nalik rijetkom pudingu. Ako vam se slučajno zgrudaju žumanjci, što se događa kad je vatra prejaka, kremu procijedite kroz sitno cjedilo.

U vruću kremu dodajte omekšalu želatinu i promiješajte da se otopi, a nakon toga dodajte čokoladu nasjeckanu na kockice. Kad se čokolada otopi i krema sjedini, dodajte rum i promiješajte. Kremu prelijte preko ohlađenog biskvita i ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se hladi i stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2023 17:08