StoryEditorOCM
Receptitop kombinacija

Bob i piletina u bogatom, gustom varivu kojem posebnu notu daje iznenađujući dodatak: ovaj recept zvuči jako dobro!

Piše Spiza SD
16. svibnja 2023. - 11:50

Bob je u stađunu pa uživamo u njemu na milijun mali‘ način‘. Neizostavno ćemo pripremiti najpopularniju kombinaciju s graškom i artičokima, nećemo zaboraviti ni manistru s bobom, kao ni bob u mahuni s blitvom, a nađe li se malo vremena "past" će i domaći ravioli s nadjevom od boba i ricotte.

Kako vi ovog proljeća pripremate tu zdravu mahunarku? Javite na na mail spiza@slobodnadalmacija.hr, a nedostaje li vam ideja nudimo vam jednu koja spaja bob i - piletinu.

Top kombinacija spaja omiljeni bob i svestranu piletinu i iz obje namirnice izvlači maksimum. Sve je skupa lijepo začinjeno aromatičnim začinima, ubačen je i grašak za dozu slatkoće, vrhnje je zaslužno za bogatu teksturu, a posebnu notu cijelom jelu daje, nećete vjerovati, pivo.

Bob s piletinom, graškom i pivom

Sastojci:

8 pilećih bataka 
500 g boba
300 g šampinjona
250 g graška
330 ml belgijskog piva
120 ml vrhnja
120 ml maslinovog ulja
60 ml soka od limuna
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
8 stabljika mladog luka
4 režnja češnjaka
2 grančice timijana
2 žlice sjeckanog peršina
2 žličice slatke paprike
2 žličice sjemenki anisa
1/2 žličice kajenskog papra
1/2 žličice šafrana
sol, papar

Priprema:

Tostirajte sjemenke anisa dok ne zamirišu, pustite da se malo ohlade, a zatim ih zdrobite bočnom stranom noža. Nasjeckajte češnjak pa mu dodajte anis, šafran, papriku, kajenski papar i limunov sok. Od maslinovog ulja odvojite 2 žlice, a ostatak dodajte začinima pa u tu smjesu stavite batke, dobro ih natrljajte i ostavite da stoje u hladnjaku sat vremena.

U međuvremenu prokuhajte bob u slanoj vodi 1 minutu, izvadite ga pomoću šupljikave žlice i pustite da se malo ohladi, a u vodu dodajte grašak i kuhajte gadok ne omekša, 5 do 6 minuta. Bobu skininite ljuske pa ga dodajte grašku.

Zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja. Batake izvadite iz marinade, obrišite, posolite i popaprite pa pržite na ulju na umjereno jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ne porumene, oko 10 minuta. Prebacite ih na tanjur, a tavu obrišite

Zagrijte maslac, dodajte prepolovljene gljive, narezani mladi luk i timijan pa kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok tekućina ne ispari i gljive ne porumene, oko 8 minuta. Pospite brašnom i kuhajte uz miješanje 1 minutu. Polako uz miješanje dolijte pivo pa pustite da zavrije.

Vratite pileće batake, dodajte još soli i papra, poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok piletina ne omekša, oko 25 minuta. Dodajte vrhnje, bob i grašak, pojačajte vatru na umjerenu i kuhajte nepoklopljeno dok se umak malo ne reducira, oko 5 minuta. Izvadite grančice timijana i poslužite posuto peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:46