StoryEditorOCM
Pričecraft-stil života

Vratija se Barba iz Amerike! Splitski craft pivari oduševili na Nitro Beer Festivalu: Svi su nas pitali istu stvar...

Piše Anita Matić
19. ožujka 2023. - 08:21

Da ne valjaju, teško da bi dobili poziv iz “Left Hand” pivovare, američke pivovare broj jedan, da po drugi put dođu na Nitro beer festival, koji se prošlog vikenda održao u Coloradu. A taj poziv Nives i Siniša Anđelić iz splitske craft pivovare “Barba” prihvatili su drage volje. Tim više što se tu okupila birana pivska družina - ekipe s Islanda, Argentine, Mađarske... Zajedno s američkim pivskim uzdanicama predstavilo se tamo tek desetak stranih pivovara, a naši su, tako nam kažu - oduševili.

- Dobro pivo stvara dugotrajna prijateljstva, a ekipu iz Left Hand pivovare upoznali smo kada su na proputovanju Europom stigli i do naše pivovare. Bili su oduševljeni našom pričom, borbom da dobro pivo dođe do konzumenata i našim nastojanjima da craft pivo zaživi, ne samo kao dio gastronomske ponude, već da ono bude spona sa zajednicom...To je bio početak prijateljstva između “Barbe” i Colorada, koji je, eto sada rezultirao i još jednim našim gostovanjem. Bez lažne skromnosti, ponosni smo zbog brojnih komplimenata i struke i gostiju, koji su išli na račun našeg piva, ali i na račun Splita koji, uvjerili smo se iz prve ruke, oduševljava Amerikance. Nekoliko ljudi nam je reklo da je kupilo ulaznicu za festival samo kako bi došli i ponovno probali naše pivo, a i upoznali ljude koji stoje iza njega. Kažu, vratit će se, Split ih je trajno vezao za sebe, kaže nam Nives Anđelić, ističući da Amerikanci obožavaju craft pivo, u što su se i sami tijekom turističke sezone osvjedočili.

image

Luda atmosfera na pivskom festivalu
EDDIE CLARK

Snimke: Nitro Fest/Snimke: Nitro Fest

- Američkim gostima je lokalno craft pivo neizostavni dio užitka i obavezna točka svakog putovanja. To je jednostavno dio njihove kulture. Svugdje gdje dođu oni žele domaće vino, lokalno pivo, maslinovo ulje, frišku ribu i sve autohtono što im možemo ponuditi. Ništa generičko i dostupno u supermarketima njih u pravilu ne zanima, komentira Nives, smatrajući i da je njihovo gostovanje i odličan oblik turističke promocije.

- Šlag na kraju američkog putovanja dogodio nam se na aerodromu, kada nam je tamošnji policajac, pogledavši nam dokumente kazao: Split? Bio sam tamo, odlično mjesto.

Upitao nas je kakav nam je bio put, mi kažemo - dobar, bili smo na pivskom festivalu, a on kao iz topa - znate li za Barba pivo? Pio sam ga kad sam bio u Splitu… Da jel znamo..., pričaju nam splitski pivari.

Siniša nam govori da ih je Colorado, kada su ga posjetili prvi put prije pet godina, inspirirao za puno toga. Onda je stigla pandemija, inspiracija i ideje su, kao i mnogima drugima, splasnule. Tada je bilo samo važno tržišno preživjeti. No sada, s novim posjetom, ponovno su oživjele stare ideje i planovi.

image

U obilasku američkih pivovaraprivatni album

Privatni Album/Privatni Album

- Craft nije samo pivarstvo, craft je stil života. Naš cilj je integrirati taj craft mod i u suživot sa zajednicom. Htjeli bismo napraviti mjesto koje još uvijek ne postoji kod nas - kušaonicu koja bi bila prostor u kojem bi se okupljale udruge, performeri, umjetnici. To bi bila naša velika želja. Već razvijamo stvar u tom smjeru. A kada govorimo o nekim dugoročnim ciljevima, htjeli bismo da u nekoj budućnosti postanemo pivovara na tragu one kakva je nekad bila Jadranska pivovara. Red bi bio da Split dobije pivovaru koja će postati snažan brend, razmišlja naglas Siniša, koji nam kaže da su i oni i dalje, unatoč snažnom brendu, mala obiteljska pivovara, ili kako on to kaže - hobi koji se oteo kontroli.

- Mi smo stvorili brend, no po mnogo toga ne možemo konkurirati velikim komercijalnim pivovarama. Kada bismo gledali po količini koju proizvodimo, mi imamo 28 puta više radnika po proizvedenoj litri piva nego što ih u prosjeku imaju oni. Zbog toga smo, kao i zbog niza drugih objektivnih razloga, malo skuplji.

No ono što je važno, ništa ne radimo nauštrb kvalitete, veli Siniša, koji napominje da njihov Barba, koji se “rodio” 2015. godine, godišnje danas proizvede do sto tisuća litara piva.

image

Snimke: EDDIE CLARK

Snimke: Nitro Fest/Snimke: Nitro Fest

Njihov proizvod je prirodan, bez aditiva, a prema njemu onda treba biti i malo pažljiviji; pivo treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu kako bi se u njemu sačuvao sav pivski gušt.

A on je ovom pivu donio i priznanja, tako je svojedobno američka stranica “RateBeer” njihovo pivo “Barba Imperial IPA” proglasila najboljim u Hrvatskoj. Tim su pivom ušli na listu 50 najboljih piva u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 13:04