StoryEditorOCM
PričeUVJEREN JE

Slavni povjesničar došao do kontroverznog zaključka: ‘Kakva Italija? Pizza i parmezan zapravo potječu iz Amerike!‘

Piše SPIZA SD
25. travnja 2023. - 16:36

U nedavnom intervjuu koji je dao, kako ga naziva CNN, kontroverzni profesor povijesti, inače Talijan, Alberto Grandi, koji se posljednjih godina posebno bavi poviješću hrane, rekao je kako jela kao što su carbonara, pizza, pa čak i parmezan, zapravo uopće ne dolaze iz Italije, već - SAD, piše Jutarnji list.

"Kada se neka zajednica osjeća lišena svog identiteta, zbog kakvog povijesnog šoka ili raskida s prošlošću, ona izmišlja tradicije", ispričao je za Financial Times aludirajući na to da je kult hrane kojem se priklonio velik broj Talijana zapravo izmišljen na lažnim tradicijama.

Dodao je i kako je talijanska kuhinja više američka nego što je talijanska i upravo tom izjavom potaknuo cijeli niz reakcija. Naime, kako piše CNN, dovođenje u pitanje autentičnosti talijanske kuhinje potaklo je talijansku vladu da i službeno kandidira talijansku kuhinju za listu UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Možda je vlada sve zajedno planirala i ranije, ali činjenica jest da se kandidatura dogodila na isti dan kada je Grandijev članak izašao u medijima. O statusu će biti odlučeno tek u prosincu 2025. godine, ali je vlada dodala i kako će, osim toga, imenovati svojevrsnog voditelja koji će pomoći talijanskim restoranima i proizvođačima hrane da posao obavljaju u skladu sa standardima i kulinarskom tradicijom zemlje.

"Imamo dvije godine za promociju talijanske hrane u svijetu i nadamo se da ćemo svi zajedno dobro surađivati", izjavio je tim povodom Gianmarco Mazzi iz Ministarstva kulture.

Grandi je, pak, za Le Repubblicu izjavio kako se u dosjeu koji su Talijani dostavili UNESCO-u nalazi, kako kaže, puno gluposti i da se zapravo boji da bi Italija zbilja mogla i dobiti oznaku za svoju kuhinju. On, naime, vjeruje kako je klasična tjestenina carbonara zapravo američki izum i da se pravi parmezan toliko udaljio od tradicije da se nešto približno originalu danas može pronaći samo u američkoj državi Wisconsin. Ujedno smatra i kako se u Wisconsinu proizvodi više autentičnih sireva nego u cijeloj Italiji.

Grandi je za CNN objasnio i zašto je toliko strastven oko svega zajedno pa je tako rekao kako se spomenuti dokument temelji na receptima, a ne na korijenima te da je cilj dobivanja oznake zapravo samo važnost kuhinje u kulturi, a ne stvarna kuhinja.

Dodao je i kako smatra da je pizza postala bolja kad su Talijani emigrirali u Ameriku i napravili recept koji su popravili američkim dodacima, poput njihovog umaka od rajčice.

"Samo zato što su ljudi Talijani, ne znači da je njihova hrana odmah najbolja. Nije povijest ta koja legitimizira sadašnje događaje", rekao je.

Objasnio je i kako je iznenađen skandalom koji je stvorio svojim intervjuom, a još više naknadnim istraživanjem koje je proveo Financial Times. Naime, autorica, koja je inače Talijanka, uspjela je potkrijepiti većinu onoga što je Grandi rekao nakon što je razgovarala sa svojim rođacima o tome kada su prvi put jeli i pizzu i kako su se izvorno proizvodile osnovne namirnice.

Na sve zajedno reagirala je i Talijanska nacionalna konfederacija poljoprivrednika, iz koje su poručili da je cijela Grandijeva teorija nadrealna i da je zapravo globalno agropiratstvo i krađa tradicionalnih talijanskih recepata te repliciranje nekvalitetnim sastojcima u inozemstvu dosegla zaradu i do 120 milijardi eura godišnje. Glavnim krivcima za to smatraju proizvođače lažnog talijanskog ekstra djevičanskog ulja i parmezana, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:55