StoryEditorOCM
ŽupanijaOkrugli stol o pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela

ZvoniMir, pomozite, žrtva sam nasilja

28. rujna 2017. - 17:30

"Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i ženama žrtvama obiteljskog nasilja" naziv je okruglog stola koji je u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" priredila udruga ZvoniMir uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva pravosuđa, sudova, DORH-a, Centra za socijalnu skrb i policije. Sve te instucije svakodnevno kontaktiraju sa žrtvama nasilja i raspravljalo se o zajedničkom projektu ZvoniMir-a i ministarstva "Mrežom podrške i osnaživanjem pojedinca do zajednice bez žrtava kaznenih djela" financiranog od države nakon natječaja za izbor udruga za podršku žrtvama i svjedocima nasilja u županijama gdje pri sudovima nisu utemeljeni odjeli za podršku.

Zbog financijskih razloga, kako se čulo, takve odjele nije moguće osnovati u cijeloj zemlji, a službu nema ni šibenski sud, te se nedostatak nastoji nadomjestiti angažmanom udruga kao što je ZvoniMir. Na tim poslovima ova udruga radi od početka 2017., kada je projekt ove udruge, inače jedine u županiji profilirane za slične aktivnosti, pobijedio na natječaju. Organizirali su vlastitu edukaciju provedenu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i dosad su žrtvama, većinom s dobrim uspjehom pomagali u dvadeset slučajeva obiteljskog nasilja.

-Pružamo emocionalnu i tehničku podršku žrtvama. Pripremamo ih za svedočenje na sudu i vjerujemo da u suradnji sa sudstvom, policijom i socijalnim službama možemo postići da se žrtvama omogući što humaniji pristup. Možda je to zato što naši aktivisti imaju više vremena da se posvete svakoj osobi, govori Renata Madžar, v.d. predsjednice udruge ZvoniMir.

Nikica Hamer Vidmar voditeljica je Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa.
U zemlji je zasad svega sedam odjela za podršku žrtvama i svjedocima, a budući da je intencija, kako napominje, razviti sustav podrške na cijelom teritoriju RH pod istim uvjetima, ministarstvo će povlačiti novac od igara na sreću, koje dodjeljuje Vladin ured za udruge. Prva sredstva stigla su 2016., kada je financirano pet županija za ovaj oblik potpore, među njima i Šibensko-kninska. Ove godine natječaj je preinačen, jer želimo ustrojiti zajedničku mrežu organizacija, kako bi se osigurali jednaki standardi u podršci žrtvama tamo gdje nema zasebnih odjela pri sudovima, kazala je Hamer Vidmar.
-Želimo da se profiliraju organizacije i profesionalci spremni sudjelovati u tim aktivnostima. Na to nas obvezuje i europska direktiva o zaštiti žrtva, istaknula je.


 

25. travanj 2024 06:29