StoryEditorOCM
ŽupanijaZlu ne trebalo

Županija presjekla otezanje i preuzela obvezu lokalnih samouprava: Određen objekt za samoizolaciju turista u obiteljskom smještaju; Lokacija tajna

Piše Branimir Periša
15. srpnja 2020. - 13:56

Srećom, dosad nije zabilježeno da je ijedan turist na području županije razvio simptome infekcije koronavirusom, no zlu ne trebalo, hotelske kuće bile su obvezne odrediti dio svoga smještaja za samoizolaciju, ili pak karantenu gostiju, ovisno o njihovu zdravstvenu statusu.

-Hoteljeri su takve prostore odredili bez ikakvih teškoća i suvišnih zašto budući da imaju viška kapaciteta u prepolovljenoj sezoni, međutim, u izvjesnoj nedoumici ostali su iznajmljivači u obiteljskom smještaju, govori Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije.

Prema preporuci nacionalnog Stožera Civilne zaštite, objekte za samoizolaciju apartmanskih gostiju bile su dužne odrediti lokalne samouprave u svome okružju, što se pokazalo problematičnim, te je stvar presjekla Županija odredivši jednu zgradu koja bi u tu svrhu poslužila smještaju turista s cijelog područja. Prema direktoričinim riječima, objekt je određen još prije nekoliko dana te jedino preostaje odluku administrativno ovjeriti.

Informacija još uvijek nije službena, no kako napominje, važno je bilo odrediti ga i s te strane osigurati se u skladu s epidemiološkim preporukama. Lokacija zgrade ionako neće biti javno objavljena, da se spriječi moguća stigmatizacija sredine u kojoj se zgrada nalazi.

Jasno, privatni iznajmljivač nema višak smještaja poput hotelijera i njihov položaj postaje složenijim ukoliko se pokaže da se neki gost inficirao ili je pod sumnjom da je zaražen, pa mu je potrebna samoizolacija. Ni po jada ukoliko je gostu ostalo još nekoliko dana odmora kod toga iznajmljivača, no što će po isteku plaćenoga ljetovanja, a u apartman trebaju stići drugi gosti, praktično je pitanje kada je riječ o obiteljskom smještaju u eri epidemije.

-Sve ovisi o zdravstvenom stanju gosta. Je li predložena samoizolacija ili je utvrđena zaraznost? Ovisno o simptomima, netko će biti upućen na liječenje u bolnicu, netko istog trenutka može sjesti u vlastiti auto ukoliko ga ima i zaputiti se kući. Ukoliko nema vlastito vozilo, to mu je zabranjeno, podjeća Željana Šikić.

Svakako, dodaje - iznajmljivači, turisti također - ni u jednom trenutku neće biti prepušteni samima sebi. Gost sa zdravstvenim smetnjama ničim neće dovesti u pitanje odmor onoga koji je platio predujam i dolazi poslije njega u isti smještaj, a ni zaradu iznajmljivača. S druge strane, turist kojemu je određena samoizolacija, možda odbije prihvat u objektu koji je odredio Županijski stožer CZ, no tada o vlastitom trošku može iznajmiti drugi prostor.

-Kako vidimo, povoljnih opcija za sve u turističkom lancu opterećenom epidemijom ima dovoljno. Zato držim da će posebni objekt za samoizolaciju i karantenu gostiju biti u slaboj uporabi, s iskrenom nadom da među turistima neće biti nikakvih zdravstvenih tegoba povezanih s koronom, završila je Željana Šikić.

Nikola Blažević dožupan i načelnik regionalnog Stožera CZ potvrdio je navedenu informaciju, dodajući da će primopredaja objekta smještenog "negdje na prostoru županije" uslijediti najkasnije za dan-dva. Objekt je inače, u vlasništvu jedne javne ustanove i to je za županijsku upravu bio najbolji mogući izbor, budući da privatni vlasnici traže visoke cijenu najamnine.

-Lokalne samouprave u priobalju naročito, premda imaju prihode od turizma oglušile su se ne obvezu da odrede takve objekte i morali smo to presjeći. Sada se još uvijek malo natežemo oko podjele troškova, no to je neka druga tema, požalio se Blažević.

25. travanj 2024 00:20