StoryEditorOCM
ŽupanijaRaport iz Zvonimirovog grada

Život nije stao: Kninjani očekuju pobjedu nad ‘koronom‘ i proslavu Oluje

Piše Vjera Zorić
1. travnja 2020. - 13:10

 

 

Život u Kninu nije u potpunosti stao, bez obzira na epidemiju korone koja hara diljem Hrvatske. Nisu stali ni građevinski radovi u centru, a najveća kninska tvornica DIV i dalje radi uza sve propisane mjere.

Dolazeći u Knin iz pravca Šibenika, prolazi se pored tvornice gipsanih ploča “Knauf”, gdje se uočava dim koji suklja iz tvorničkog dimnjaka, znači radi se, dobro je, prvi znak da život u Kninu nije stao. Ulazeći u grad iz kojeg je u zadnjih nekoliko godina otišao velik broj stanovnika, pitam se hoće li ga epidemija korone još više opustošiti?

Drže se mjere opreza

Primjećujem ponekog sugrađanina da šeta ulicom, ima ih i ispred trgovina, strpljivo čekaju red i drže razmak jedan od drugoga. Uglavnom, ljudi izađu iz svojih domova kako bi na brzinu obavili što moraju ili kupili najosnovnije potrepštine za kućanstvo. Dok se strah i tjeskoba uvlače u građanstvo diljem Hrvatske, u Kninu se građani uglavnom drže mjera opreza i preporuka Stožera civilne zaštite te za sada nema ugroženih. U razgovoru s Marijom Čačićem, načelnikom Stožera civilne zaštite, doznajem da u Kninu trenutačno nema zaraženih, a u samoizolaciji ih je 134.

Gradonačelnik i zapovjednik Stožera civilne zaštite grada Knina Marko Jelić uputio je građanima nekoliko rečenica povodom ove krize izazvane epidemijom.

- Nažalost, uvijek se u kriznim situacijama javljaju osobni ili grupni interesi, uskogrudnost i gledanje da se prikupi nekakav mali poenčić koji niti je zaslužen, a niti u suštini ima ikakvu važnost, osim osjećaja osobne (ne)važnosti i širenja nesigurnosti. Stoga, imamo svi još dosta toga naučiti da bismo prebrodili ovu izazovnu i tešku situaciju u kojoj se nalazi čitav svijet.

Nadalje, govori Jelić, vremena za politiku će biti, a sada je red da zatomimo vlastite frustracije i ambicije te da radimo za opće dobro. U ovom slučaju to je držanje mjera predostrožnosti. Opskrba energentima, hranom i lijekovima ide bez zastoja, čime je u društvu omogućena funkcionalnost i u ovim zahtjevnim okolnostima.

Elektroničko plaćanje

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera grada Knina Marijo Čačić govori da su Kninjani imali sreće da nitko zaražen nije k njima došao. U samoizolaciji su najviše građani iz inozemstva, a nekima je istekla propisana mjera pa su počeli izlaziti. Velik dio građana strogo se pridržava uputa, u gradu nema gužvi, posebice ispred trgovina - navodi Čačić.

Prema spoznajama gospodarske službe, građani uglavnom drže socijalnu distancu i ne okupljaju se u većim skupinama. Komunikacija građana svedena je na najmanju moguću mjeru preko elektroničke pošte i telefona. Građani koji se ne služe internetom, a odobrena im je propusnica, dođu u gradsku upravu te ispune zahtjev koji administracija dalje obrađuje.

Budući da su blagajne zatvorene, račune građani mogu plaćati elektroničkim putem, naglasio je Čačić, i za kraj zamolio Kninjane da se strogo pridržavaju uputa Stožera te da budu odgovorni jer je to jedini način da se spriječi daljnje širenje COVID-a 19.

Naposljetku poruka Kninjanima njihova sugrađanina, umirovljenika Slavka Topalovića:

- Glavu gore, pobijedit ćemo i ovu pošast iako je nevidljiva. Dobili smo Domovinski rat pa ćemo i ovo, nadam se do 5. kolovoza. Onda ćemo slaviti pobjedu nad virusom i Oluju - uvjeren je Topalović.

20. travanj 2024 03:18